Hem
Lars Vilks. (Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN)

Dabrowski: Var ytterst få som visade stöd för Vilks

Det är sorgligt att kulturlivet, politiker och medier inte har ställt upp för konstnären Lars Vilks, som dog i en bilolycka på söndagen. Det säger Kjell Dabrowski till P4 Sjuhärad.

Vilks, som levde under personskydd efter att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund, var på väg hem från en middag hos journalistparet Stina och Kjell Dabrowski när olyckan inträffade. Människor borde ha stöttat Lars Vilks på samma sätt som många försvarade Charlie Hebdo efter attacken mot den franska satirtidningen, menar Kjell Dabrowski.

– Men han fick inget stöd i princip. Det är några ytterst få som har stått upp för honom.

bakgrund
 
Lars Vilks
Wikipedia (sv)
Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, död 3 oktober 2021 i en bilolycka utanför Markaryd, var en svensk konstnär, konstvetare, författare och debattör. Han var bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk var hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han gjorde även världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterade han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen