Hem
Illustrationsbild. (Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Dålig återvinning kostar Sverige 42 miljarder per år”

Sverige förlorar 42 miljarder kronor varje år på grund av ineffektiv materialanvändning, skriver Anders Wijkman och Lina Bergström, representanter för Återvinningsindustrierna, på DN Debatt. Enligt debattörerna är det bara en fjärdedel av materialvärdet från stål, aluminium, cement, plast och papper som tas tillvara på och faktiskt återvinns.

”Det handlar om att vi inte tar tillvara stål i byggnader som rivs, plast från förpackningar som kastas eller aluminium i fordon som skrotas.”

Men det finns förändringspotential, konstaterar debattörerna, och lyfter flera politiska initiativ som kan tas: inför nationella mål, beräkna värde och cirkularitet och sätta press på EU.

bakgrund
 
Återvinning
Wikipedia (sv)
För den juridiska termen, se Återvinning (juridik). Återvinning innebär tillvaratagande av material från avfall. Återvinning är i allmänhet en föredragen metod när det gäller att behandla avfall. I snäv bemärkelse avses med återvinning substansåtervinning, vilket innebär att jungfruligt (nyproducerat) material ersätts med insamlat använt material. Ibland talas även om energiåtervinning, varvid vissa former av förbränning må komma att klassificeras som återvinning. I Sverige återvinns eller förbränns nästan allt avfall och endast en mycket liten del slängs på soptipp. Aluminium, glas, kartong, papper och plast är exempel på material som kan återvinnas. De olika typerna av material kallas fraktioner. Ytterligare exempel på återvinning är förorenade jordmassor och tjärasfalt som efter behandlingsåtgärder blir renade och återvunna. De är då lämpliga att åter användas i anläggningsprojekt när exempelvis hus och vägar ska byggas. Se även marksanering. Även överflödig värme från industrier tas om hand och blir fjärrvärme.

Mer om debattörerna

Anders Wijkman, ordförande Återvinningsindustrierna
Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen