Hem
Arkivbild. Kossor i USA (Charlie Neibergall / AP)

Dansk klimatskatt mot djur – först i världen

Danmark blir det första landet i världen att införa en koldioxidskatt på boskap. Beslutet går i linje med landets vilja att nå koldioxidneutralitet vid 2045, rapporterar AFP.

Metanutsläpp som orsakas av boskap kommer att beskattas med 300 danska kronor (cirka 459 svenska kronor) per ton koldioxidekvivalent från 2030. Beloppet kommer sedan att höjas till 750 danska kronor (cirka 1 148 svenska kronor) från 2035.

– Även om koldioxidskatten borde ha varit både högre och implementerats tidigare så är det en viktig milstolpe, säger Christian Fromberg, från Greenpeace Nordic, till AFP.

Flera lantbrukare är dock kritiska till förslaget, som väntas godkännas av det danska parlamentet efter sommaren.

”Som landbrukare känner jag mig obekväm eftersom vi deltar i ett osäkert experiment som kan hota livsmedelsförsörjningens trygghet”, skriver Peter Kaier, ordförande för den danska föreningen för hållbart jordbruk.

 
Koldioxidekvivalent
Wikipedia (sv)
Koldioxidekvivalenter eller CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till växthuseffekten och global uppvärmning. När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid som skulle behöva släppas ut för att ge samma verkan på klimatet. Räknat per utsläppt ton bidrar exempelvis metan (CH4) 28 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid. Ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 28 ton koldioxidekvivalenter. Genom att uttrycka växthusgasutsläpp i koldioxidekvivalenter kan man enkelt jämföra de enskilda gasernas bidrag till växthuseffekten och addera dem. Omräkningen sker genom att man multiplicerar utsläppen av varje växthusgas med gasens så kallade GWP-värde (global warming potential).

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen