Därför är det bra att det är stökigt i skogen
Tycker du att det ser lite stökigt ut i skogen? Det är en medveten strategi inom det svenska skogsbruket.
– För vissa arter, som tretåig hackspett, gröngöling, och många lavar, mossar och svampar, är det positivt med död ved och grova och gamla träd. Även om vi avverkar skog så låter vi gammal skog i landskapet stå kvar då den är positiv för den biologiska mångfalden. Det gör att mängden gammal skog, död ved och grova lövträd ökar i skogslandskapet, säger Gunnar Lindén, naturvårdsexpert på LRF.
Många trender går åt rätt håll
Den svenska skogen är en viktig pusselbit i omställningen till ett hållbart samhälle. Genom att ta tillvara på skogen, minskar vi vårt beroende av exempelvis olja, plast och kol. Men hur kombinerar man skogsbruket med att värna den biologiska mångfalden i våra svenska skogar? Den frågan har rapporten ”Skogens biologiska mångfald – om arter, miljöarbete och statistik” valt att fokusera på.
– Rapporten visar att förutsättningarna för den biologiska mångfalden i skogen har förbättrats påtagligt och mätbart sedan omläggningen av skogspolitiken på 1990-talet med jämställda produktions- och miljömål. Många trender i skogen går åt rätt håll tack vare den hänsyn som lämnas i skogsbruket och de avsättningar som skogsägarna gör i kombination med samhällets investeringar i reservat, säger Linda Eriksson, skogspolitisk talesperson på Skogsindustrierna.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.