Därför lämnar toppkockarna tillbaka sina stjärnor
Att få en Michelinstjärna har länge varit den ultimata belöningen, men på sistone har flera toppnamn i den kulinariska världen bett om att få lämna tillbaka sina stjärnor. Det verkar inte bättre än att den prestigefyllda matbibeln håller på att förlora sin glans, skriver CNN.
I december 2019 klappade Magnus Nilsson ihop sin tvåstjärniga Michelinkrog Fäviken Magasinet utanför Åre med hänvisning till trötthet och en önskan om att spendera mer tid med familjen.
En månad tidigare, i november 2019, valde den sydkoreanska krögaren Eo Yun-gwon att stämma Guide Michelin eftersom han återigen fått en stjärna trots att han kontaktat de ansvariga och sagt att han ville slippa på grund av stress.
I juli 2019 krävde den berömda franska kocken Marc Veyrat att hans restaurang La Maison des Bois skulle tas bort efter att han blivit av med en av sina tre stjärnor och drabbats av depression, enligt The Guardian.
Alla har en sak gemensamt, konstaterar CNN. De är kritiska till att krögare tvingas ”jobba dygnet runt” för att få vara med i, eller behålla sin plats i, den anrika guiden.
– Jag tror att fler och fler kockar försöker säga: ”Vänta här, jag kan laga god mat utan att stressa ihjäl mig och utan att låta gästerna betala en förmögenhet”, säger Emil Minev, kulinarisk chef på Le Cordon Bleu London till CNN.