Därför väljer Fotografiska Gårdsfisk
Sedan starten 2014 har fokus för restaurangen på Fotografiska legat på hållbar mat som har minimal påverkan på jordens ekosystem. Bland annat tar de enbart in fisk uppfödd av svenska bönder.
– Vi är väldigt noga med att maten vi serverar kommer från bra ställen där hela näringskedjan är miljöanpassad. Vi utgår från de planetära gränserna gällande allt från produktion till portionsstorlekar så att vi ska kunna ge framtida generationer en så bra jord som möjligt att leva vidare på, säger Martin Wall, kökschef och planetskötare på Fotografiska.
Gårdsfisk är det enda alternativet
Sedan sju år tillbaka har Fotografiska haft ett nära samarbete med Gårdsfisk. Gårdsfisk utmanar den befintliga fiskeindustrin genom att föda upp fisk hos svenska lantbrukare i ett cirkulärt system där allt tas tillvara på. Restvattnet från bassängerna används i bevattning och fiskarnas avföring blir till gödsel. Det cirkulära och miljömedvetna konceptet var grundbulten till att Fotografiska valde just dem.
– Gårdsfisk ligger helt i linje med vad vi tror på. Havet är extremt illa ansatt av övergödning och överfiske. Gårdsfisk är ett väldigt bra alternativ som uppfyller kriterierna för miljöcertifierad och grönlistad fisk och därför var samarbetet självklart för oss, säger Martin Wall