Hem
GårdsfiskANNONS

Framtidens fisk simmar i svenska ladugårdar

Med sitt integrerade lant- och vattenbruk låter Gårdsfisk svenska bönder föda upp fisk på sina gårdar. Det skapar inte bara en levande landsbygd, det ger oss också lokalt uppfödd fisk som bidrar till minskat överfiske och övergödning.

Människan har fiskat och levt av haven i tusentals år – men nu är haven och fisken som bor där hotade. Enligt Naturskyddsföreningen är havens allra största utmaning att vi fiskar för mycket samtidigt som Stockholm Resilience Center estimerar att konsumtionen av fisk kommer att fördubblas till 2050.

– Vi kan inte fortsätta som vi gjort. Vi behöver ta hand om våra hav och fisken som bor där och hitta smartare sätt att ge oss människor mat på bordet. Med vårt integrerade lant- och vattenbruk låter vi svenska bönder föda upp fisk på sina gårdar, vilket skapar en levande landsbygd och ger oss lokalt uppfödd fisk som bidrar till minskat överfiske och övergödning, säger Johan Ljungquist, marinbiolog och grundare av Gårdsfisk.

För ett hav i balans

Gårdsfisk arbetar för ett hav i balans. Deras fiskar kommer från svenska bondgårdar som under sin uppväxt gett näring till grödan som odlats på åkern utanför ladugården.

– Det är ett nytt sätt att ge oss människor god fisk på matbordet, ett sätt som minimerar överfiske, destruktiva fångstmetoder och övergödning. Med Gårdsfisk kan vi helt enkelt låta fisken vara kvar i havet och vi människor kan fortsätta äta fisk i dag och i framtiden, säger Johan Ljungquist, marinbiolog och grundare av Gårdsfisk. 

Gårdsfisk föder upp grönlistad rödstrimma och clarias som också är klimatcertifierad av Svensk Sigill. Fiskarna är noga utvalda baserade på ett antal viktiga kriterier och föds upp i inomhusbassänger för att inte påverka fiskebestånd eller ekosystemen i haven. Bland annat är de sötvattensfiskar, vilket gör att spillvatten kan användas för att vattna bondens åkrar. Fiskens avföring samlas också upp och görs om till gödsel. De är också allätare, vilket innebär att de kan äta foder med hög andel grönsaker och låg andel fisk, vilket bidrar till att minska överfisket.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.