Arkivbild från bokmässan/Dawit Isaak.  TT.
Fängslade Dawit Isaak

Dawit Isaak bjuds in till Bokmässan i Göteborg

Den fängslade journalisten Dawit Isaak kommer att få en officiell inbjudan om att medverka på Bokmässan i Göteborg, skriver mässan i ett pressmeddelande.

Genom att bjuda in Isaak och placera ut en stol för honom, intill den fängslade bokförläggaren Gui Minhais stol, vill Bokmässan ”manifestera och understryka hur viktigt det är att fortsätta tala om situationen både i Eritrea och i Kina”, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 18 år utan rättegång.

Läs mer

Toppnyheter

Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

2 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

4 tim
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

2 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Michael Bloomberg och Elizabeth Warren under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Analys: ”Bloomberg såg totalt oförberedd ut – de andra tog chansen direkt”

Michael Bloomberg var kvällens stora förlorare, fastslår flera amerikanska medier i sina analyser om primärvalsdebatten i Las Vegas.

National Reviews politiske reporter Jim Geraghty skriver att de andra kandidaterna tycktes glada över att få gadda ihop sig mot Bloomberg och lyfter bland annat Elizabeth Warrens anklagelser om sexism:

”Bloomberg såg totalt oförberedd ut på detta och kunde bara framhäva att han haft många kvinnliga anställda som inte stämt honom.”

Den förre New York-borgmästaren har inte debatterat på elva år, vilket märktes, skriver Washington Posts politikreporter Aaron Blake.

”Han framstod som väldigt teknokratisk och bröt sällan in för att försvara sig. I stället verkade han hoppas på att de tuffa perioderna i debatten skulle gå över. Men de fortsatte.”

CNN:s politikreporter Chris Cilizza skriver att den som tjänade mest på Bloombergs utsatthet var Bernie Sanders:

”Med all uppmärksamhet riktad mot Bloomberg... kunde Sanders köra sina ’greatest hits’ som gett honom ledningen.”

5 tim
Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

5 tim
Elizabeth Warren. Matt York / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots motståndet – Warren får pengar från ”super pac”

Inför nomineringsvalet i delstaten Nevada kommer Elizabeth Warren att få ekonomiskt bidrag från en så kallad ”super pac”, trots att hon tidigare sagt sig vara emot insamlingar av det slaget. Det skriver Reuters.

Elizabeth Warrens kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat i höst har bland annat kretsat kring motstånd mot pengars inflytande över amerikansk politik. Hon har anklagat miljardären Michael Bloomberg för att försöka köpa sig en plats i primärvalet.

”Super pacs” fungerar dock som självständiga organisationer. Dessa får samla in och spendera hur mycket pengar de vill – så länge som man inte direkt samarbetar med en kandidats kampanj.

Igår 18:47
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund