Hem
(FÖRSVARET / SWEDISH DEFENCE)

Debatt: Försvaret skyler misstag efter ubåtsjakten

Försvarsmaktens rapport till regeringen om förra höstens ”ubåtsspektakel” i Stockholms skärgård lämnar mycket övrigt att önska, skriver Mathias Mossberg, huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning, på SvD Debatt. ”Försvars­makten har fallit in i gamla vanor att blanda bort korten. I uppenbart syfte att skyla över begångna misstag slår man nu fast att det är ’utom allt rimligt tvivel’ att det handlar om att svenskt inre vatten kränktes”, skriver han.
Försvaret uppgav sig först ha säkra bevis via sina undervattenssensorer, men senare fick de ”ny information” som gör att man inte tagit med detta i rapporten. Vad vill man inte säga, då det är ”kvalificerat hemligt” och Mossberg spekulerar: Kan det ha varit en Natoubåt? En rysk ubåt? Eller rent av en egen utbåt?
Hur som helst menar han att Försvarsmaktens metod att låta ett antal enskilda men osäkra observationer utgöra under­lag för långtgående slutsatser tidigare har ”­visat sig katastrofal för den svenska Försvars­maktens trovärdighet”. Mossberg avslutar: ”Det ger anled­ning till djup förstämning att denna metod åter tycks komma till användning.”

bakgrund
 
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård 2014
Wikipedia (sv)
Underrättelseoperationen i Stockholms skärgård var en militär operation som pågick i Stockholms mellersta skärgård i mitten av oktober 2014. Försvarsmakten beskrev den som en "underrättelseoperation" som "syftar till att kunna bekräfta främmande undervattensverksamhet". Enheter från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och Hemvärnet deltog. Insatsen inleddes efter en observation från en privatperson som Försvarsmakten betecknar som en trovärdig källa. Försvarsmakten har presenterat en bild på ett okänt föremål, som setts i samband med sökandet. Inledningsvis koncentrerades sökningarna till Kanholmsfjärden, och flyttades senare söderut till Nämdöfjärden och Jungfrufjärden.[källa behövs] Operationen avbröts 24 oktober och uppskattas ha kostat cirka 20 miljoner kronor. Den 14 november samma år gjordes det gällande, vid en presskonferens på Rosenbad, att en ubåt kränkt svenskt territorium. Detta efter Försvarsmaktens analys av den inhämtade informationen. Under denna presskonferens medverkade statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson. Statsminister Stefan Löfven underströk tydligt under presskonferensen allvaret i den påstådda kränkningen och Försvarsmaktens förmåga att nyttja militära medel om så skulle behövas vid en framtida liknande händelse.
bakgrund
 
Ubåtskränkningar i Sverige
Wikipedia (sv)
Ubåtskränkningar i Sverige avser främst de under kalla kriget inträffade incidenter, då främmande militära ubåtar påträffats eller misstänkts vistas i Sveriges territorialvatten.

Debattören:

Mathias Mossberg, 70, är före detta ambassadör, huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning och författare till boken ”I mörka vatten”.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen