Hem
(Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Debatt: ”Vänsterpartiet har återvänt till sina rötter”

”Dagens Vänsterparti liknar mer det Socialdemokratiska Vänsterparti, som grundades 1917” skriver Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi, på DN Debatt med anledning av att partiet firar sin 100-årsdag i dag. Till en början förespråkade V pacifism, radikal demokrati och att skydda de mest utsatta i samhället vilket de har återgått mer och mer till, menar professorn.

Sydsvenskans ledarredaktion håller dock inte med om att partiets har förändrats i grunden. ”Avstånd tas från kommunismen i ord men trots namnbyten, trots halvhjärtade uppgörelser med sin historia, lever det kommunistiska tankegodset kvar i Vänsterpartiet”, skriver tidningen. De menar att partiets namnbyten inte kan tvätta bort de kommunistiska rötterna. ”Att det var lättare att ta kommunismen ur partinamnet än ideologin har visat sig gång efter annan”, skriver de.

bakgrund
 
Vänsterpartiet
Wikipedia (sv)
Vänsterpartiet (V), vanligen Vänstern, är ett svenskt socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Vänsterpartiet. Partiledare är sedan 2012 Jonas Sjöstedt. Vänsterpartiet antog sitt nuvarande namn 1990 som ersatte det tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna som använts från 1967, dessförinnan Sveriges Kommunistiska Parti från 1921 och "Sveriges socialdemokratiska vänsterparti" från 1917. Vänsterpartiet har som socialdemokraterna sitt ursprung i den socialistiska arbetarrörelsen men varit betydligt mindre än socialdemokraterna som länge också var negativa till samarbete med Vänsterpartiet och den kommunistiska ideologi partiet stod för fram till 1980-talet. Inför riksdagsvalet i Sverige 2010, mellan december 2008 och den 26 oktober 2010, samarbetade partiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som De rödgröna. Vänsterpartiet vill skapa ett samhälle baserat på en socialistisk och feministisk grund. Vänsterpartiet förespråkar bland annat en stor offentlig sektor samt ett ökat skatteuttag för framför allt höginkomsttagare och storföretag. De säger nej till vinstuttag i välfärden och menar att välfärdsresurser skall fördelas efter behov. Vänsterpartiet sammanfattar målet för sin politik på följande sätt: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från förtryck relaterat till klass, kön och etnicitet, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan. Partiet är mandatmässigt det sjätte största i Sveriges riksdag. Vänsterpartiet har sitt starkaste stöd i Västerbottens läns och Norrbottens läns riksdagsvalkretsar. Kommunalt stod Fagersta kommun för Vänsterpartiets starkaste stöd, där partiet har egen majoritet sedan valet 2002. Vänsterpartiet fick ensamt hela 55,63 procent av rösterna i kommunalvalet 2010 i Fagersta. Efter valet 2014 förlorade dock Vänsterpartiet makten i kommunen till Socialdemokraterna. I Europaparlamentsvalet 2014 erhöll Vänsterpartiet 6,30 procentenheter av väljarnas röster och fick därmed ett mandat i parlamentet. I parlamentet är Vänsterpartiet en del av Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster. Partiet är inte medlem av det Europeiska vänsterpartiet.I riksdagsvalet 2014 fick Vänsterpartiet 5,7% vilket är en ökning med 0,1%. Partiet har inte längre någon nomineringsgrupp i Svenska kyrkan, utan har ersatts av Vänsterns religiösa nätverk (VRG) som har nomineringsgruppen Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen