Demokraternas presidentaspiranter möttes i debatt. John Bazemore / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Demokrater i debatt • Många läkemedel slut • SD är näst största parti

Morgonens nyheter:
Demokrater i het debatt: Trump är tidernas mest korrupta president
• Patientsäkerheten hotas – 360 mediciner är slut
• SD är näst största parti – avståndet till M växer

Demokrater drabbade samman i het debatt i natt

De tio aspirerande presidentkandidaterna i det demokratiska partiet möttes i natt i en tv-sänd debatt. Det hettade till när de demokratiska kandidaterna tog upp sin olika syn på sjukvårdsförsäkringar. Även riksrättsutredningen mot Donald Trump ledde till vild diskussion. ”Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid”, sa Bernie Sanders.

SD är näst största parti – avståndet till M växer

Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti med ett väljarstöd på 21,5 procent, enligt en ny Novusmätning. Samtidigt växer avståndet till Moderaterna och ligger nu på 3,2 procentenheter.

Patientsäkerheten hotas – 360 mediciner är slut

Patientsäkerheten kan påverkas av att läkemedel är slut, enligt 17 av landets 21 regioner. Totalt fattas cirka 360 läkemedel och de går inte att beställa från tillverkaren just nu. ”Det skapar oro hos patienter”, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum.

Källor: Partisekreteraren får skulden, inte Löfven

Statsminister Stefan Löfven sitter säkert, trots snålblåsten inom Socialdemokraterna, uppger källor inom partiet. Skulden för de vikande opinionssiffrorna läggs i stället på partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Kraftigt skalv i Thailand: ”Taklamporna skakade”

Ett jordskalv skakade ett område vid gränsen mellan Thailand och Laos. Magnituden uppmättes till 6,1. Skalvet kunde kännas i den thailändska huvudstaden Bangkok. Skakningar kändes även av i Vietnams huvudstad Hanoi. ”Taklamporna skakade ganska kraftigt”, berättar en invånare.

Poliser söker efter den försvunna Wilma Andersson i ett villaområde i Ljungskile. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Brända kläder hittade i sökandet efter Wilma

Brända kvinnokläder har hittats i sökandet efter försvunna Wilma Andersson i Uddevalla. Polisen har ännu inte kommenterat uppgifterna. Sökarbetet pågick under hela onsdagskvällen, utan resultat.

Nu inleds förtalsmålet mot Cissi Wallin

Var det försvarligt av medieprofilen Cissi Wallin att peka ut Fredrik Virtanen som våldtäktsman? Det är knäckfrågan när förtalsmålet mot Wallin i dag tas upp i rätten, säger juristen Ängla Eklund. Om det var försvarligt beror bland annat på hur rätten ser på allmänintresset, säger Eklund.

SD vill slå ihop public service-företagen till ett

SVT, UR och SR bör slås ihop till ett bolag, skriver fyra SD-politiker på DN Debatt. Man vill också inrätta ett vetenskapsråd som ska gå igenom granskningsärenden och minska antalet internationella nöjesproduktioner. Debattörerna menar att public service-bolagen inte lever upp till saklighets- och opartiskhetskravet.

Toronto Maple Leafs sparkar tränaren

NHL-laget Toronto Maple Leafs sparkar huvudtränaren Mike Babcock. En svag start på säsongen och sex raka förluster blev för mycket för klubbledningen som nu har utnämnt Sheldon Keefe till ny tränare.

Dagens händelser

• POLITIK. Justitieminister Morgan Johansson presenterar nyhet kopplat till regeringens 34-punktsprogram (13.00)
• POLITIK. Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro inleds
• INRIKES. Förhandling i förtalsmålet mot Cissi Wallin inleds
• UTRIKES. EU-parlamentets talman och gruppledare träffar den blivande kommissionens exekutiva ordföranden
• UTRIKES. Världshälsoorganisationen WHO publicerar global rapport om ungdomars fysiska aktivitet
• SPORT. Flera matcher ishockeyns SHL

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

En skadad person förs iväg på bår efter kraschen. TT NYHETSBYRÅN
Flygkraschen i Indien

Minst 16 döda i krasch på flygplats i södra Indien

Minst 16 personer har dött och 15 skadats allvarligt efter att ett passagerarplan med 191 personer ombord kraschlandade på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien, rapporterar AFP.

Flygplanet ska ha glidit av landningsbanan under landning och spruckit i två delar.

Indiens premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han sörjer det som inträffat:

”Mina tankar är med de som förlorat sina nära och kära”.

4 tim
Jan Ohlsson Google Maps/TT
undefined

Expert: Flygplatsen omges av stup – svår att landa på

Flygplatsen i södra Indien där olyckan ägde rum är ökänd för att vara svår att landa på, säger flygexperten Jan Ohlsson till Expressen.

– Den är ökänd som svår därför att den ligger på en bergstopp med stup i båda ändar, säger han och tillägger att det kan bli extra svårt att landa om landningsbanan är våt.

Regeringstjänstemannen Amitabh Kant ger en liknande bild av vad som kan ha orsakat olyckan. I en intervju med NDTV som citeras av Sky News säger han landningsbanan har djupa stup på båda sidor, vilket gör det svårt att landa där.

– Olyckan ägde rum på grund av svåra regn och dålig sikt. Det här är verkligen tragiskt, säger han.

2 tim
Air India Express-planet som kraschade i Kozhikode i delstaten Kerala. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet skulle flyga hem strandsatta gästarbetare

Flygplanet som kraschade på en flygplats i södra Indien på fredagen hade hyrts in av regeringen för att flyga hem indiska medborgare som blivit strandsatta utomlands på grund av coronaviruset, rapporterar Reuters.

Enligt Dagens Nyheter var många av passagerarna gästarbetare som blivit av med sina jobb på grund av pandemin.

Flygplanet kom från Dubai och kraschade när det försökte landa på flygplatsen i staden Kozhikode i södra Indien.

2 tim
Läs mer om Flygkraschen i Indien
Arkivbild. Is som lossnat flyter i havet norr om Ellesmere Island i Kanada.  Sam Soja / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Kanadas sista intakta shelfis har rämnat – var större än Manhattan

Den sista helt intakta shelfisen i den kanadensiska delen av Arktis har kollapsat efter att över 40 procent av ytan smält på bara två dagar i slutet av juli. Det säger forskare till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt kanadensiska myndigheter var det en kombination av höga temperaturer, kustvindar och öppet vatten framför shelfisen som gjorde att den bröts upp. Isen som försvann uppmätte runt 80 kvadratkilometer, vilket är större än hela Manhattan.

– Hela städer är av den här storleken. Det här är stora isblock, säger glaciologen Luke Copland vid universitetet i Ottawa till Reuters.

3 min
Illustrationsbilder. TT
undefined

Coronakrisens klimatfacit: Minskning med 0,01 grader

De minskade utsläppen i coronakrisens spår kommer ha en försumbar effekt på klimatförändringarna. Det skriver forskare i en ny studie som refereras i bland annat AFP.

Trots att utsläppen av växthusgaser minskat drastiskt när länder har stängt sina ekonomier kommer den sammanlagda vinsten bli att temperaturökningen minskar med 0,01 grader celsius fram till 2030, skriver de.

Forskarnas slutsats är att det krävs omfattande strukturförändringar som ger en långvarig minskning av utsläppen, om vi ska kunna undvika stora klimatförändringar.

– Nedstängningarna visade att vi kan förändra oss snabbt, men det visade också hur begränsad effekten av beteendeförändringar är, säger Piers Foster, en av forskarna bakom studien.

Idag 10:53
Läs mer om Klimatförändringarna
Arkivbild från 2013. Hassan Nasrallah syns under ett tv-sänt tal. Bilal Hussein / TT NYHETSBYR N
Explosionerna i Beirut

Hizbollahs ledare förnekar inblandning i explosionen

Ledaren för den Iranstödda shiarörelsen Hizbollah förnekar att hans organisation ska ha haft någonting att göra med explosionerna i Beiruts hamn, rapporterar AFP.

– Vi har ingenting i hamnen. Ingen vapendepå, ingen robotdepå, inte gevär, inte bomber, inte ammunition eller ammoniumnitrat, säger ledaren Hassan Nasrallah i ett tv-sänt tal.

Nasrallah säger också att han vill se sammanhållning och lugn i Libanon och varnar för att politisera frågan om vem som bär ansvaret för den förödande explosionen.

2 tim
Två män ser på förödelsen efter explosionerna i Beirut. Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domare varnades om farliga ämnet 2016 – tyckte inte det var hans ansvar

Personer inom den libanesiska regeringen och rättsväsendet informerades om farorna med det ammoniumnitrat som förvarades i Beiruts hamn och som låg bakom tisdagens katastrof. Det visar dokument som CNN har tagit del av.

Tv-kanalen rapporterar att tulltjänstemän upprepade gånger varnade en domare i Beirut om det farliga ämnet mellan 2016 och 2017, men fick som svar att man behövde ”föra en diskussion” om huruvida fartyget och lasten låg inom domstolens jurisdiktion.

Besättningen ombord på det ryska fartyg som förde ämnet till hamnen har sagt att de var på väg till Moçambique. Men hamnchefen i Beira i Moçambique, António Libombo, säger till den portugisiska nyhetstjänsten Lusa att han inte fått någon notifikation om att ett fartyg med den lasten var på väg till landet vid den tidpunkten, skriver CNN.

– Normalt sett, innan ett fartyg anländer, så får vi ett meddelande, säger han.

5 tim
Anhöriga till en löjtnant som dött i explosionen. Mohammed Zaatari / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB skickar experter till Beirut – är framme i natt

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kommer att skicka personal till Libanon efter den stora explosionen i Beirut, rapporterar TT.

Sverige kommer i en gemensam insats med flera länder skicka tre experter till det drabbade området. En miljöexpert och två experter inom informationsinhämtning och logistik väntas vara framme i Beirut i natt.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett mejl till TT att han är stolt över att Sverige kan visa solidaritet med Libanon i denna svåra stund. Sedan tidigare är det bestämt att Sverige ska skicka sjukvårdsmateriel till Beirut.

4 tim
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Smittan i USA
Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

”Trump kan tvinga igenom stimulanser på egen hand”

USA:s president Donald Trump kan göra allvar av sitt ultimatum att utfärda en presidentorder om att förlänga en del finansiella åtgärder mot coronapandemin om Demokraterna och Republikanerna inte kommer överens om ett stimulanspaket. Det rapporterar flera medier på fredagskvällen, enligt Direkt.

Enligt Donald Trumps kabinettschef Mark Meadows vill presidenten snarast ha en bred överenskommelse, men om inte det går bör man driva igenom en smalare där man bland annat tar hand om medel till arbetslösa.

– Och om de två sakerna inte fungerar är Trump redo att agera på egen hand, sa Meadows på torsdagen enligt CNBC.

35 min
Andrew Cuomo. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolor i New York får grönt ljus att öppna igen

Alla skolor i delstaten New York tillåts öppna igen när höstterminen drar igång, meddelar guvernören Andrew Cuomo, enligt amerikanska medier.

Skolorna i delstaten har hållits stängda sedan den 13 mars på grund av coronapandemin. Många planerar fortfarande att bedriva sin undervisning online, men kan nu låta eleverna komma till skolan några dagar i veckan, skriver AP.

Elever som kommer till skolan kommer att behöva bära ansiktsmasker.

3 tim
Tjejer i munskydd i amerikansk skola/Man framför amerikansk karta. TT
undefined

Prognos: Kan bli närmare 300 000 dödsfall i USA

USA:s dödstal till följd av coronaviruset kan komma att landa på 295 011 redan i december. Det enligt en prognos som forskare på Institute for Health Metrics and Evaluation, IMHE, tagit fram, skriver CNN.

Men dödsfallen kan bromsas om amerikanerna till exempel använder munskydd, enligt forskarna.

– Befolkningens beteende står i direkt korrelation till smittspridningen av viruset och därmed också antalet döda, säger forskaren Christopher Murray.

Idag 04:36
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Minus i coronastatistiken efter Dalarnas justering

Under fredagen hade Sverige ett minustal i dygnsstatistiken över antalet döda i covid-19. Detta beror på att Region Dalarna gjort en justering, rapporterar Aftonbladet.

Theresa Granqvist är presskommunikatör för regionen och hon förklarar att man nyligen har kvalitetssäkrat siffrorna och att man då såg att tre dödsfall skulle räknas bort.

– Det var så länge sedan de hade covid-19 att det inte var dödsorsaken, säger hon.

Alla som dör inom 30 dagar efter att de har diagnosticerats med covid-19 räknas in i coronastatistiken.

4 tim
Illustrationsbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: Knappt hälften med antikroppar symtomfria

Av den vårdpersonal på äldreboenden som testat positivt för antikroppar i Stockholm uppgav 46,5 procent att de inte hade upplevt några sjukdomssymtom, rapporterar SvD.

– Sedan kan man föreställa sig att det finns några som av ekonomiska eller anställningsmässiga skäl har mörkat symtom, säger Åke Lundkvist som är professor i virologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Infection Ecology and Epidemiology och är en av de första i sitt slag. Forskarna har tagit del av sekundärdata av tester som har genomförts av läkare på personal på boendena.

Idag 09:27
Läs mer om Coronaviruset