Hem
Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) i valrörelsen förra året/Arkivbild (Fredrik Sandberg/TT)

”Demokratin behöver eget Parisavtal med globala mål”

En stor del av svenska folket litar varken på politiker eller medier, visar en undersökning Novus gjort för Folkets hus och parker. Resultatet är oroande för den svenska demokratin, skriver organisationens Gunilla Carlsson och
Calle Nathanson på Aftonbladets debattsida tillsammans med Jan Scherman.

”Därför behöver demokratin ett eget Parisavtal, där vi på samma sätt som kring miljön pekar ut gemensamma, globala mål”, skriver de.

Debattörer presenterar även flera förslag på nationell nivå.

Om debattörerna

Gunilla Carlsson, ordförande Folkets hus och parker
Calle Nathanson, vd Folkets hus och parker
Jan Scherman, debattör, författare och producent SVT-serien ”Länge Leve Demokratin”

Slutsatser från mätningen

  • Färre upplever att svensk nyhetsmedia agerar oberoende från andras intressen: 47 procent 2023 jämfört med 58 procent 2022.
  • Förtroendet för politiker sjunker: 36 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende för politiker på riksnivå.
  • Partiledardebatter negativa: Fler än hälften svarar att de blev arga arga eller irriterade på politikerna, medan endast en sjundedel tyckte att de var hjälpsamma för vad de skulle rösta på i valet.
  • Fyra av tio anser att deras syn på demokrati har påverkats negativt av debatten om vallöften efter valet 2022.
  • 91 procent tycker att demokratin är viktig att försvara när hotet anses växa. 41 procent tycker hotet mot demokratin i Sverige är stort, jämfört med 37 procent 2022.

Källa: Novus

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen