Demonstranter satte eld på Khomeinis barndomshem
Demonstranter i Iran ska ha satt eld på den islamiska republikens grundare ayatollah Ruhollah Khomeinis barndomshem i staden Khomein, rapporterar New York Times. Videofilmer som publicerats i sociala medier visar ett övertänt hus och människor som jublar utanför. En annan film visar hur en grupp män hoppar på en skylt med den avlidne ledarens namn i staden Khash.
De landsomfattande protesterna i Iran har nu pågått i över två månader och visar inga tecken på att avta i styrka. De senaste dagarna har också strejker blivit allt vanligare, skriver The Guardian. I ett dussintal städer, inklusive huvudstaden Teheran, stannade handeln i princip av för fjärde dagen i rad på fredagen.
bakgrund
Ruhollah Khomeini
Wikipedia (sv)
Ruhollah Mousavi Khomeini, även känd som Ayatollah Khomeini (persiska: آیتالله روحالله خمینی), född 24 september 1902 i Khomein, provinsen Markazi, död 3 juni 1989 i Teheran, var en iransk ayatolla, och Irans högste politiske och andlige ledare från den islamiska revolutionen 1979 fram till sin död 1989.
Khomeinis farfar hade fötts av iranska föräldrar i norra Indien och hade på 1800-talet återinvandrat till Iran och bosatt sig i staden Khomein. Morfadern tillhörde däremot en persisk shiitisk prästsläkt.
Efter att ha opponerat sig mot shahen Mohammad Reza Pahlavis samhällsreformer tvingades han i landsflykt, först i Turkiet i slutet av 1964, sedan i Irak från 1965 till 1978 när han av Saddam Hussein tvingades lämna Irak för att bo i Frankrike. Khomeini vände sig mot shahens jordreform, sekularism och kvinnans stärkta ställning i samhället. Sedan shahen avsatts och flytt från Iran i januari 1979 återvände Khomeini till landet den 1 februari som revolutionens ledare. Under hans auktoritära ledning infördes en strikt fundamentalistisk islamisk republik, en teokrati.
Han utnämndes till "årets person" 1979 av amerikanska nyhetsmagasinet Time för sitt internationella inflytande och har beskrivits som "islams virtuella ansikte i västerländsk populärkultur." Han var känd för sitt stöd för de islamistiska studenterna som tog amerikansk ambassadpersonal som gisslan under det 444 dagar långa gisslandramat på amerikanska ambassaden i Teheran och för sin dödsdom mot den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie 1989.Khomeini har kritiserats internationellt för dessa handlingar och för människorättsbrott mot iranier. Han har anklagats för att bedriva en massiv kampanj mot politiska motståndare samt deras familjer, nära vänner, och alla som anklagades för kontrarevolutionärt beteende (inklusive sunnimuslimer och bahaitroende), vilket resulterade i fängelse och död för tusentals (varav många hade band till grupper som MKO), liksom 1988, då han beordrade avrättningen av tusentals politiska fångar. Men han har också hyllats som en "karismatisk ledare av enorm popularitet", och den "islamiska väckelsens mästare" av shiitiska lärda.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen