En muslimsk kvinna lägger sin röst. Rajesh Kumar Singh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

”Den här gången blir det slutet för muslimerna”

Muslimer i Indien oroas över vad regeringspartiet BJP:s valseger kommer att innebära för deras framtid, rapporterar Al Jazeera.

– Valresultatet visar att BJP:s antimuslimska kampanj har lyckats, säger affärsinnehavaren Faizan Zafar i New Delhi till tv-kanalen.

– Den här gången verkar det bli slutet för muslimer, säger Zafar som befarar att regimen kommer att utlysa en religiös hindustat.

Under tiden premiärminister Narendra Modi var regeringschef i delstaten Gujarat anklagades han för att ha underblåst en våldsvåg mot muslimer, men friades senare från inblandning i händelserna.

Av Indiens befolkning är 195 miljoner muslimer.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustration.  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Nytt fall av coronaviruset i Sverige – person i Göteborg har smittats i norra Italien

En person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den smittade personen har varit i norra Italien och insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige.

Personen är en man i 30-årsåldern som mår väl och ligger inne för observation på Sahlgrenska. Bedömningen är att han har smittats i Italien. Just nu arbetar myndigheterna med att se över fler personer som skulle kunna ha utsatts för smittan.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

2 tim
Sahlgrenska i Göteborg. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin riskbedömning

Trots att en person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset står Folkhälsomyndigheten fast vid att risken för en smittspridning i Sverige är låg. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Den smittade personen är en man i 30-årsåldern som under omständigheterna mår bra, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken.

Mannen bedöms ha smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Sahlgrenska har påbörjat en kontaktspårning för att se vilka andra personer som kan ha blivit exponerade.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

1 tim
Illustrationsbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåningar hemkomna från sportlovet testas för viruset

Efter sportlovet har flera skåningar återvänt från semestrar i bland annat norra Italien, där Wuhanviruset spridit sig. Trots svaga symptom har många hört av sig och testas nu i sina bilar av Skånes universitetssjukhus, rapporter SVT Nyheter Skåne.

– Det handlar om patienter som inte skulle sökt vård om de inte varit i de här områdena, som knappt haft några symptom, säger Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från Milano.  Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Stängda gränser tros inte stoppa spridningen i Europa

Även om Italiens grannländer skulle stänga gränserna mot Italien är det inte troligt att det skulle stoppa smittan av det nya coronaviruset. Det säger Karl Ekdahl som är chef på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC till Sveriges Radio.

– Det är en av de saker vi har titta på och det vetenskapliga underlaget för gränsstängningar är väldigt, väldigt lågt, säger han.

Han beskriver situationen där allt fler i Italien drabbats av smittan som bekymmersam och säger att det nu handlar om att isolera de områden där viruset fått spridning.

4 tim
Göteborgs Symfoniker. Foto:Ola Kjelbye
undefined

Viruset stoppar Göteborgs Symfonikers turné i Japan

Göteborgs Symfoniker ställer in sin två veckor långa turné i Japan, efter att landets regering valt att ställa in alla konserter för att förhindra spridningen av Wuhanviruset. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Orkesterns första konsert skulle ha hållits nu på fredag. Musikerna kommer nu i stället att få vända hemåt.

Symfonikernas vd och konstnärlige chef Sten Cranner säger att han känner besvikelse, men även förståelse för landets beslut.

– Jag måste erkänna att under rådande situation är jag glad över att orkestern får komma säkert hem, säger han.

3 tim
Kvinna i Milano testas. Zsolt Czegledi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Screening på flygplatser tros missa vartannat fall

Forskare i USA och Storbritannien tror att omkring hälften av alla virusfall missas i den screening som nu genomförs på många flygplatser runt om i världen, rapporterar AFP.

En av forskarna i en ny studie säger att den siffran gäller vid mer lyckosamma screenings, och att det i värsta fall kan röra sig om att så många som två av tre fall missas.

Forskarna säger också att resultatet av studien inte bygger på att det görs några mänskliga misstag vid screeningen, utan att det snarare handlar om att personer kan ha smittats av det nya coronaviruset utan att visa några symptom.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Wall Street tappar efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. 19:35 var utvecklingen:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: +/-0,2%
• Dow Jones: -0,3%
Bakom tappet står en varning från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer återhämtade sig initialt från rekordlåga nivåer, vilket gav visst stöd till aktiemarknaden, noterar CNBC.

Bob Iger meddelade på tisdagskvällen att han avgår som vd för Walt Disney. Aktien backar med 1,7 procent.

1 tim
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent blev plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

4 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt börsfall i Asien – viruset sprider osäkerhet

Det råder en marginellt lugnare sinnesstämning på Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen, dagen efter att Tokyobörsen rasat 3 procent. Vid 05.30-tiden svensk tid såg läget ut så här:
• Nikkei: −1,3%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: −0,8%
• Hang Seng: −0,5%
• Kospi: -1,1%

Nedgångarna kommer samtidigt som det rapporteras att sammanlagt 80 000 människor världen över har smittats av coronaviruset, varav 2 700 har dött.

Världshälsoorganisationen WHO:s Bruce Aylward varnade i går för att ett flertal länder inte har tillräcklig beredskap för att bekämpa virusets spridning och att världen måste förbereda sig på att det övergår i en regelrätt pandemi.

Kapitalförvaltaren David Kudla menar att investerarnas beteende på börsen de senaste dagarna speglar den rådande osäkerheten.

– Frågan är om utförsäljningen börjar bli lite överdriven eller om det är en lämplig respons på hur långt coronaviruset har spridits och den eventuella påverkan på ekonomin, säger han till Bloomberg TV enligt AFP.

Idag 05:04
Läs mer om Dagens börs
Fynd på brottsplatsen. Polisens förundersökning,
Friande morddomen i Järfälla

Kritik mot mordutredning: ”Troligt falskt erkännande”

Utredningen mot den 55-åring som friats för mord på sin hustru i december 2018 får kritik. Mannen tog tillbaka sitt erkännande och försvarsadvokat Arvid Danielsson liknar fallet vid Thomas Quick-ärendet.

– Det är ju frågan om ett troligt falskt erkännande, säger advokaten till DN.

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell tycker att det är rätt att mannen frias då åklagarens gärningsbeskrivning inte håller.

”Vem vet, kanske talar han sanning då han säger att det var så skamligt att berätta att hon hade tagit sitt liv att han hellre tog på sig ansvaret för hennes död än att säga som det var”, skriver Cantwell.

Idag 13:44
Attunda tingsrätt/Arkivbild TT
undefined

Man erkände att han dödat hustrun – frias av rätten

En åtalad man har friats från mord – trots att han själv ringde polisen och sa att han dödat sin hustru, enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

Orsaken är att man inte kunnat fastställa hur hon dog i parets villa i Järfälla i slutet av december 2018.

Det finns nämligen en möjlighet att hon dog av det giftiga preparatet alfakloralos, som huvudsakligen används som ett råttgift och tingsrätten menar att hon kan ha tagit livet av sig med hjälp av giftet. Mannen tog senare tillbaka sitt erkännande om att han täppt till hustruns näsa och mun.

Mannen döms till villkorlig dom för dataintrång, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och misshandel.

Idag 10:25
Läs mer om Friande morddomen i Järfälla

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund