Hem
Dugongen. (Linda Lombardi / Ap)

Den snälla dugongen utdöd i kinesiska vatten

Dugongen är ett skyggt och havslevande däggdjur som har levt i sydkinesiska vatten i hundratals år. Nu bedöms den vara i praktiken utdöd, rapporterar CNN med hänvisning till en kinesisk studie. Minskade habitat, fiske och historiskt även jakt nämns som orsaker.

Antalet individer har minskat snabbt från 1970-talet och framåt och sedan 2008 har inget djur setts till. Enligt studien är det första gången som ett stort ryggradsdjur drabbats av utrotning i kinesiskt vatten.

Forskaren Samuel Turvey, medförfattare till studien, säger att frånvaron av dugongen är ett slag mot ekosystemen. Det är också, konstaterar han, en sorglig påminnelse om att arter kan dö ut innan bevarandeåtgärder sätts in.

Dugongen beskrivs ofta som en snäll jätte och sägs ha inspirerat till berättelser om sjöjungfrur.

bakgrund
 
Dugong
Wikipedia (sv)
Dugong (Dugong dugon) är ett däggdjur som lever längs kusterna av Indiska oceanen, Madagaskar, östra Afrika och norra Australien. Dugongen är den enda nu levande arten i sitt släkte och även i familjen dugonger (Dugongidae). Tillsammans med manater bildar den ordningen sirendjur (Sirenia).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen