ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Svenska cupen herrar 2019

Dif slog Bajen i cupderbyt – till semi efter straffar

Djurgården vann Stockholmsderbyt mot Hammarby efter en rafflande straffläggning. Laget får därmed möta BK Häcken i semifinal i svenska cupen.

Matchen var mållös efter 90 minuters spel och inte heller i förlängningen lyckades något av lagen att spräcka nollan.

Kevin Walker inledde straffläggningen med att ramla. Jeppe Andersen fortsatte med att skjuta utanför. När Per Kristian Bråtveit räddade Nikola Djurdics straff kunde sedan Djurgårdens nyförvärv Aslak Fonn Witry bli matchhjälte för laget när 22–åringen satte den avgörande straffen.

– Vi är ett sjukt bra strafflag så det är skönt att grabbarna räddar mig i dag, säger Walker i C More.

Så ställde lagen upp

Djurgården: Bråtveit - Witry, Danielson, Une Larsson, Käck - Karlström, Walker, Ulvestad - Chilufya, Buya Turay, Ring

Hammarby: Blazevic - Sandberg, Odilon, Fällman, De Brito - Fenger, Andersen, Söderström - Bojanic, Djurdjic, Kacaniklic

Toppnyheter

Zarif. Arkivbild. NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
G7-mötet i Biarritz

Irans utrikesminister gör överraskningsvisit på G7

Irans utrikesminister Javad Zarif har landat i Biarritz för att hålla möten med världsledare på G7-mötet, rapporterar flera medier.

Tidigare under söndagen kom uppgifter om att ett iranskt regeringsplan synts på flygplatsen i Biarritz. Senare bekräftade Iran att Zarif bjudits till mötet av den franska regeringen. En talesperson för Iran sa också att Zarif inte kommer att träffa några amerikanska företrädare.

Texten uppdateras.

10 min
Melania Trump, Donald Trump och Emmanuel Macron. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner Macrons utspel om att tala med Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en intervju med tv-kanelen LCI sagt att G7-ledarna har enats om att han ska samtala med, och föra fram budskap till, Iran. Uttalandet gjordes efter att saken diskuterats vid en middag på lördagskvällen i Biarritz.

USA:s president Donald Trump som drivit en hård linje mot Iran tycktes senare försöka dämpa innebörden av Macrons uttalande.

På frågan om han står bakom det svarade Trump:

– Jag har inte diskuterat det här. Nej, det har jag inte.

Trump tillade att det står Macron fritt att tala med Iran.

– Jag kan inte hindra dem. Om de vill prata, får de prata.

2 tim
Donald Trump och Boris Johnson på frukostmöte i Frankrike. DYLAN MARTINEZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Möjligt” att Putin bjuds in till G7-möte 2020

USA:s president Donald Trump säger att det är möjligt att han kommer att bjuda in Rysslands president Vladimir Putin till nästa års G7-möte, skriver AP. Uttalandet gjordes på ett frukostmöte med världsledarna i Biarritz.

Ryssland var medlem i gruppen fram till 2014 då landet annekterade Krim.

Europeiska länder menar att Ryssland först måste följa Minskavtalet som innebär att tungt artilleri skulle dras tillbaka från fronten och att östra Ukraina skulle få ett större självstyre. Trump har inte kommenterat vilka eventuella krav som skulle ställas på Putin för att en inbjudan ska gå ut.

USA kommer från 1 januari att vara ordförande för G7-gruppen.

Idag 07:08
Läs mer om G7-mötet i Biarritz
Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
Bränderna i Amazonas

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

1 tim
Frivilliga brandmän i Bolivia bekämpar bränder i Amazonas/rekordmånga bränder har registrerats. TT/Nasa
undefined

Analys: Satellitbilder visar samband med majsodling

Forskare anser att de flesta skogsbränderna i Amazonas sannolikt har startats av jordbrukare som förberett markerna inför odling, skriver New York Times som publicerar en interaktiv analys av bränderna.

Tidningen publicerar grafik baserad på bilder från Nasas satelliter Terra och Aqua för att jämföra utbredningen av bränder, månad för månad. Mönstret är att ökningen av bränder i augusti och oktober sammanfaller med den säsong då odlingssäsongen för sojabönor och majs inleds.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats hårt för att driva en politik som är ödesdiger för regnskog, urfolk och klimat. Washington Posts Ishaan Tharoor skriver i en analys att Bolsonaro kan vara lockad att följa Donald Trumps exempel och lämna Parisavtalet – något som vore ett stort slag mot globala ansträngningar mot klimatförändringar.

Även The Atlantics Franklin Foer lyfter Bolsonaros roll och skriver i en analys att en person aldrig borde få ha makten att döma resten av mänskligheten till att förlora kampen mot klimatförändringarna.

4 tim
Militärer sätts in för att bekämpa bränderna i Brasilien. SERGIO LIMA / AFP
undefined

”Behövs en internationell domstol för klimatfrågor”

Brasilien pressas hårt att agera mot skogsbränderna i Amazonas, men vilka möjligheter finns det för omvärlden att ”tvångshjälpa” och skydda Amazonas? Det intervjuas Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, om i SR:s Godmorgon, världen!

Ebbesson menar att FN:s säkerhetsråd skulle kunna agera i frågor som rör global klimatsäkerhet då säkerhetsbegreppet har vidgats sedan institutionen bildades. Samtidigt tvivlar han på att tvångsmedel skulle ha önskad effekt.

Klaus Jacob, statsvetare på det tyska miljöforskningsinstitutet FFU, säger till Deutsche Welle att han vill se en internationell domstol för klimatfrågor.

– Men jag är rädd att det internationella samfundet, som det ser ut nu, med tonvikten på nationalism, är ganska långt från det.

3 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Polis på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordmisstänkte företagaren

Tjänstefel utreds efter mord på Södermalm

En förundersökning inleds efter att det tagit två och en halv timme för polisen att rycka ut efter ett larm om bråk på Södermalm i Stockholm, rapporterar Expressen. När poliserna väl kom fram till lägenheten hittades en kvinna död.

– Jag tycker att det finns anledning att anta att ett tjänstefel har begåtts, säger chefsåklagare Henrik Rasmusson till tidningen.

En man häktades under fredagen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

4 tim
Polisbilar på plats utanför lägenheten där kvinnan hittades död. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänkte direktören sökte vård dagen före

Toppdirektören som sitter häktad misstänkt för mord på en närstående i en lägenhet på Södermalm i Stockholm sökte vård dagen före dådet, rapporterar VG.

Enligt VG ska han ha sjukanmält sig två dagar innan det misstänkta mordet på kvinnan och sökte dagen efter vård för psykisk sjukdom.

– Baserat på den information vi har uppsökte han svenska sjukvårdsmyndigheter på tisdagen före den tragiska händelsen. Som arbetsgivare har vi bidragit till att han skulle få nödvändig behandling och uppföljning, säger företagets koncernchef till tidningen.

Mannen häktades under fredagen och nekar till brott.

Igår 20:59
Polisavspärrningar på platsen. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagare häktad för mord på kvinna i Stockholm

Den man i 50-årsåldern som misstänks ha mördat en kvinna i en lägenhet på Södermalm i Stockholm häktades i dag, skriver Aftonbladet.

Det var på onsdagseftermiddagen som mannen, som har beskrivits som en framgångsrik företagare, misstänks ha mördat kvinnan. Grannarna ska först ha hört bråk och höga skrik från lägenheten, därefter ska en kniv ha kastats från ett fönster ner på innegården.

Enligt Expressen ska mannens företag omsätta flera hundra miljoner kronor om året.

23 aug
Läs mer om Mordmisstänkte företagaren
Linköpings universitet. Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotet mot Linköpings universitet

Misstänkt släppt på fri fot: ”Ville marknadsföra musik”

Den man som varit misstänkt för fredagens hot mot Linköpings universitet har släppts på fri fot, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det finns enligt myndigheten ingenting som tyder på att han verkligen försökt utföra ett attentat.

– Av förhören med den misstänkte framgår att syftet med affischerna och filmerna varit att marknadsföra sin egenproducerade musik på Spotify och andra media, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering.

2 tim
Illustrationsbild Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare: Inget tyder på att det finns fler gärningsmän

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping understryker att den man som sitter häktad för fredagens hot mot Linköpings universitet är den enda misstänkte. Det finns ingenting som tyder på att ytterligare personer skulle vara inblandade, skriver hon i ett pressmeddelande.

”Vår bedömning är att det inte föreligger någon fara för allmänheten”, skriver hon vidare.

Mannen förhördes kort av polis på fredagen och förnekade då brott. Under helgen ska ytterligare förhör genomföras.

Universitetet fick utrymmas i samband med gårdagens hot.

Igår 11:38
Illustrationsbild ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studenter fick information först timmar efter hotet

Studenter är kritiska mot hur Linköpings universitet hanterade fredagens utrymning, skriver Corren. Bland annat ska ett mejl om utrymningen ha gått ut först vid midnatt, många timmar efter att universitetet var utrymt och den misstänkte mannen anhållen.

Universitetets säkerhetschef säger till tidningen att flera kanaler användes för att informera om utrymningen.

– Sms, via mejl, skärmar på campus och via vår hemsida. Även väktare gick igenom byggnaderna för att säkerställa att alla fått budskapet, säger hon.

Igår 11:00
Läs mer om Hotet mot Linköpings universitet
Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson Bildbyrån.
Herrallsvenskan 2019

Sportkrönika: ”Rysarduell” väntas mellan försvararna

Ett fullsatt Stadion väntar inför kvällens allsvenska seriefinal mellan Malmö FF och Djurgården. Sydsvenskans Max Wiman skriver i en krönika att det inte bara är en uppvisning mellan de två hetaste lagen, utan även de två hetaste försvararna, nämligen Rasmus Bengtsson och Marcus Danielson. Det blir ”en rysarduell på lite avstånd mellan de båda”, skriver Wiman som tror att de två spelarna kommer ha fullt upp på planen i kväll.

Det är helt logiskt att det är just Malmö FF och Djurgården som ligger i täten i tabellen eftersom förbunden gjorde bäst ekonomiska resultat i fjol, skriver Expressens Mattias Larsson. Men det finns en klar favorit, tycker Larsson och framhåller Malmö FF.

Matchen Malmö FF-Djurgården börjar klockan 17.30.

3 tim
Djurgårdssupportrar.  Patric Söderström / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MFF stoppar Djurgården-prylar inför match

Supportrar tillåts inte att bära kläder eller andra ”attribut” med koppling till Djurgården på läktarna, förutom på bortasektionen under kvällens match mellan Malmö FF och Djurgården, rapporterar Sydsvenskan. Därmed är till exempel halsdukar, tröjor och kepsar med DIF-anknytning förbjudna.

Ett sådant tilltag är vanligare i Europaspel och används sällan i allsvenskan, men inför den här matchen har biljettrycket varit intensivt och stämningen upptrissad, skriver tidningen.

Matchen spelas klockan 17.30 på Stadion i Malmö och är helt slutsåld.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019