Hem
Illustrationsbild. (Johan Nilsson/TT)

Diplomatilska mot polisen: ”Blev allvarligt kränkta”

Sydafrikas ambassad har skickat ett brev till regeringskansliet där man kraftigt kritiserar polisen för en händelse i Stockholm för ett par veckor sedan, skriver Svenska Dagbladet.

Två diplomater och en make till den ena anser sig ha blivit illa behandlade när de färdades i en diplomatbil i en bussfil, enligt egen utsago efter att ha tvingats in i filen på grund av trafikstockning.

De säger sig ha hotats med våld av polis som stannade bilen vid två tillfällen nära inpå varandra. Polisen ska även ha hävdat att deras diplomatpass var ogiltiga.

”Jag anser att vår status och värdighet som diplomater samt våra mänskliga rättigheter blev allvarligt kränkta, vilket påverkade oss negativt”, står det i brevet.

Enligt ambassaden var den aktuella polisen upprörd, eftersom han ansåg att diplomaterna inte fått tillåtelse att köra vidare efter det första stoppet.

bakgrund
 
Diplomatisk immunitet
Wikipedia (sv)
Diplomatisk immunitet är en form av immunitet som innebär att vissa personer som officiellt representerar en främmande stat i ett värdland är okränkbara, till exempel en ackrediterad ambassadör. Personer med diplomatisk immunitet bär diplomatpass. Begreppet exterritorialrätt rör även egendom som tillhör eller upplåtes till en främmande stat i ett värdland, till exempel en ambassad eller en militärbas. En utsänd diplomat kan inte lagföras enligt de straffrättsliga regler som i övrigt gäller i det land där denne är ackrediterad. Med immunitet kan en diplomat exempelvis inte bli lagförd för fortkörning eller rattfylleri, åtminstone i värdlandet. En person med diplomatisk immunitet som missbrukar sin ställning, eller som av andra skäl inte längre är önskad av värdlandet, utvisas och blir då en persona non grata. Stats- och regeringschefer samt ministrar som besöker ett annat land är också okränkbara likt en ackrediterad ambassadör. I teorin kan de fällas för felparkering då det är en avgift, inte ett brott. Dock är det svårt att få dem att betala dessa och andra skulder. Okränkbarhet gäller också militära farkoster i främmande land, bland annat örlogsfartyg och statsluftfartyg. Immuniteten gäller i värdlandet, men beroende på hur den nationella lagstiftningen ser ut kan den sändande staten välja att upphäva immuniteten så att diplomaten kan åtalas i värdlandet, eller att åtala diplomaten för brottet i den sändande statens rättssystem. Båda dessa företeelser är ovanliga, och sker endast vid grövre brott.[källa behövs]
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen