Hem
Rosita Grönfors, Diana Nyman och Domino Kai – tre av debattörerna. (TT)

”Djupt rotad antiziganism ett dilemma i Sverige i dag”

Sveriges politiker saknar viljan att upprätthålla romernas grundlagsskyddade rättigheter. Det skriver sju representanter för organisationer som på olika sätt värnar och belyser romernas rättigheter, i en debattartikel i Aftonbladet.

I artikeln lyfter de flera svårigheter för romer, unga som gamla, i Sverige i dag.

”Den historiska kontinuiteten av djupt rotad antiziganism och uteblivna rättigheter är alltjämt ett dilemma.”

Rent konkret uppmanar skribenterna till tre åtgärder: evidensbaserade politiska åtgärder som senare följs upp, en ”jämlikhetshänsyn” till romer i alla relevanta politiska beslut och medbestämmande åt romer gällande åtgärder som syftar till jämlikhet och inkludering.

Om debattörerna

Angelina Dimiter, Minoritetsnytt

Diana Nyman, ordförande Organisationen romer, kultur, fritid, kunskap och tolerans

Domino Kai, sakkunnig om nationella minoriteter

Mia Taikon, É Romani Glinda

Michel Demetri, ordförande Romers rättigheter i samhället, riksförbund

Rosario Ali, É Romani Glinda

Rosita Grönfors, verksamhetsansvarig Romska och resande kvinnors jour

Stefano Kuzhicov, ordförande Riksförbundet Romer i Europa

Läs mer

bakgrund
 
Antiziganism
Wikipedia (sv)
Antiziganism eller antiromism (engelska: antigypsyism; tyska Antiziganismus; franska antitsiganisme) är fördomar om kollektiva karaktärsegenskaper förknippade med romer (eller "zigenare") eller rasism riktade mot den folkgruppen. Antiziganism kan även riktas mot personer inom resandefolket samt andra människor och företeelser som förknippas med romska stereotyper.
bakgrund
 
Romer i Sverige
Wikipedia (sv)
Romer är en av Sveriges officiella minoriteter. Romerna har traditionellt varit ett resandefolk, och deras historia i Sverige är kantad av förföljelse, trakasserier och diskriminering. Den första kända texten om att romer kommer till Sverige finns i Stockholms tänkebok från 1512. Den 29 september 1512 kom Greve Antonius med ett stort antal familjer. Själv sade sig gruppen komma från "Klene Egifft", lilla Egypten, vilket av vissa forskare tolkats som en romsk bosättning på Peleponnesos i Grekland. Om Greve Antonius är samma person som Antonius Gagino passerade denna romska grupp Skottland 1505 enligt ett brev från den skotske kungen Jakob IV. Greve Antonius och hans grupp blev senare kallade för tattare i en svensk krönika av Olaus Petri. Bland finska, norska och svenska gammalromska släkter har namn som Grek och Skotte cirkulerat, vilket kan ha sin förklaring i vandringsvägarna. Romer i Sverige kan delas in i flera grupper: Kalé-romer har sitt närmaste ursprung i Finland. Kalderash-romer Utomnordiska romer – lovara och kalderash Nyanlända romer – arli från forna Jugoslavien och andra grupper från Östeuropa. Resandefolket – den äldsta gruppen i Norden tillsammans med kaléAlla dessa grupper har samma rötter vilket har bevisats med DNA-teknik.Svenska myndigheter har under lång tid arbetat mot romerna med hjälp av bland annat lösdriveri lagar som skulle kriminalisera deras levebröd. På senare år har man försökt att inkludera romerna i samhället med hjälp av skolan. Dock har myndigheterna svårt att ge romerna fullvärdig skola eftersom de inte är bofasta på en plats.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen