Främst från höger Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) under en partiledardebatt i Agenda. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

DN/Ipsos: M:s framgång bruten – MP under spärren

Moderaternas framgång i den svenska opinionen tycks ha bromsats in, visar senaste DN/Ipsos. I februarimätningen backade partiet med 4 procentenheter, till 21 procent, sedan mätningen månaden dessförinnan, skriver DN. Det är första gången partiet backar sedan september.

– Våra analyser visar att det finns en hel del rörliga väljare som överväger både Centern och Moderaterna. Rörligheten är särskilt stor bland yngre väljare, säger Ipsos opinionschef David Ahlin till tidningen.

Centerpartiet når i mätningen 11 procent. Däremot anser Ahlin att M:s nedgång i mätningen bör tolkas med försiktighet i och med att valrörelsen precis är på väg att ta fart.

Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet hamnar i mätningen under spärren.

Mer om mätningen

Ipsos har mellan den 8 och 19 februari intervjuat 1 642 röstigberättigade. 612 intervjuades via telefon och 1 030 via internet.

Mer om opinonsläget

Toppnyheter

Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
Skjutningarna i Hanau

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

4 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

4 tim
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund