Hem
Vuxna, och barn som fötts med sjukdomar efter Bhopalkatastrofen, demonstrerar i Bhopal 2012. (Rajeev Gupta / Ap)

Dödligt avfall forslas bort 40 år efter gaskatastrofen

337 ton giftigt avfall forslades bort från en kemisk fabrik i centrala Indien på onsdagen – 40 år efter världens dödligaste industriolycka. Det rapporterar BBC.

Över 3 500 människor dog i staden Bhopal när giftiga gaser läckte från fabriken i december 1984. Myndigheter bedömer att läckan därefter har dödat ytterligare 15 000 människor. Sedan olyckan har ämnena legat kvar i den övergivna fabriken och förorenat grundvatten och närmiljöer.

Den 3 december, på 40-årsdagen av katastrofen, bestämde en domstol att det giftiga avfallet måste forslas bort inom en månad. Trots att det har gått 40 år sedan olyckan präglas myndigheterna ännu av ”passivitet”, skrev domstolen.

Aktivister och grannar är dock oroliga för att förflyttningen av gifterna ska leda till ytterligare giftspridning i närområdet och vid den nya avlämningsplatsen.

bakgrund
 
Bhopalkatastrofen
Wikipedia (sv)
Bhopalkatastrofen var ett gasutsläpp som inträffade natten mellan 2 och 3 december 1984 i Bhopal i Madhya Pradesh i Indien, vid en pesticidfabrik ägd av Union Carbide India Limited. Olyckan är den dödligaste industriolyckan i historien.

Bhopal, Indien

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen