Polisens tekniker arbetar på platsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängskjutningarna i Malmö

Dödsskjutning kan ha fångats på kameror

En man i 20-årsåldern sköts under måndagskvällen till döds i Rosengård i Malmö. Polisen har ännu ingen misstänkt, men mordet kan ha fångats på övervakningskameror i området, skriver Sydsvenskan.
Polisen fick in larmet efter att flera personer hört smällar i området. När polis kom till platsen påträffades den skjutne mannen på en trottoar i området.
Enligt Aftonbladet ska två personer på var sin svart moped ha försvunnit från platsen och en av dem ska ha plockats in för förhör. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av polisen. En utbränd moped har sedan dess hittats under natten och polisen har spärrat av området.
– Det finns fler uppgifter än de som figurerar i medierna. Det är tacksamt att så mycket vittnesuppgifter lämnats i ett tidigt skede och som fortsätter att komma in, men det finns också personer som inte velat prata med oss, säger Calle Persson vid polisen till Kvällsposten.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Tidigare chef: Har utfört skatteupplägg i Sverige

SEB har medverkat till avancerade upplägg för att minska skatten på aktieutdelningar i Sverige. Det säger en tidigare SEB-chef till SVT.
Den förre tyske bankchefen beskriver upplägget som en ”standardtransaktion” som SEB utfört i flera länder. I praktiken går det till så att aktieägaren under en kort period flyttar aktien från utlandet till det land banken finns i. Allt för att undvika skatt på aktier.
– På SEB har vi gjort sådana affärer i stor skala helt tills 2015 när de tyska skattelagarna ändrades. Då var det inte möjligt att utföra sådana affärer längre, åtminstone inte i Tyskland, säger han till SVT.

1 tim
TT
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Ledare: Det räcker nu – bankerna måste skärpa sig

Opinion Den svenska storbanken SEB har varit inblandad i en gigantisk svindelaffär som har plundrat europeiska statskassor på miljardbelopp. Torsdagens avslöjande fick de svenska ledarsidorna att tända till.
”Vill du ha en framgångsrik karriär som riktigt stor bov tycks en bra bankman vara det första du behöver skaffa dig”, skriver Aftonbladets Ingvar Persson.
Men det får faktiskt vara nog nu, tycker Persson. Bankerna, som har skattebetalarna i ryggen och är viktiga för hela samhället, måste bli mer ödmjuka och öppna för insyn.
Bankskandalerna har avlöst varandra på senare tid, konstaterar Sydsvenskan. Risken finns att allmänhetens tilltro till hela banksektorn urholkas.
”Bara misstanken att banker, även svenska, tar aktiv del i skumraskaffärer är skadlig”, skriver ledarsidan.

29 min
SEB, Nordea och Danske Bank har alla pekats ut i olika härvor den senaste tiden.
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Analys: ”Påhittiga trollkarlar drivs av bonus”

Att myndigheterna börjar vrida åt skruvarna runt bankernas klåfingriga tummar visar att etik och moral stigit på värdeskalan. Det skriver SvD:s Birgitta Forsberg i en analys om den senaste tidens bankskandaler.
”Men även om det är nya tider så är jakten på stora pengar inte slut. Bankernas påhittiga trollkarlar, som gör de "smarta" affärerna, drivs av bonus. Och bankernas ägare kräver hög avkastning från styrelse och ledning. En avkastning som är omöjlig att nå utan att ta rätt mycket risk.”
DN:s Carl Johan von Seth skriver att bankerna genom sina ageranden riskerar stukat förtroende, miljardböter, sjunkande börsvärden och strängare tillsyn.
”Men det som saknas är en tillsyn med ordentliga tänder. Inom Sverige är myndigheternas ansvar splittrat, och på EU-nivå är problemet ännu värre. En konsekvens av skandalerna borde bli mer samordning.”

2 tim
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson. Oscar Sjöstedt (SD). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD öppnar för att stödja en moderat övergångsbudget

Sverigedemokraterna stänger inte dörren för att rösta på en moderat budgetmotion om regeringsförhandlingarna drar ut på tiden. Det innebär att övergångsregeringen kan tvingas regera med moderat politik.
– Vi kommer att lägga en egen budgetmotion. Den kommer vi så klart att rösta på. Vad vi gör om den faller håller vi öppet, säger SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt till SR Ekot.
I den nya riksdagen skulle det räcka att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstar på Moderaternas budget för att den ska bli gällande politik, skriver Ekot.

2 tim
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Allianskälla: ”Vi har inte fått något bud från Löfven”

Stefan Löfvens försök att bilda regering uppges gå trögt. Få uppgifter har framkommit efter S-ledarens möte med Alliansens partiledare, men enligt en uppgiftslämnare till Ekot har samtalen inte handlat om sakpolitiska frågor eller tänkbara kompromisser.
– Vi har inte fått något bud, säger en högt uppsatt allianspolitiker till SR.
Löfven ska på måndag ge en avstämning till talmannen Andreas Norlén och därefter har han ytterligare en vecka på sig att sondera för att försöka bilda regering.

Igår 14:18
Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppmaningen: ”Samtala med oss om du är så orädd”

I en intervju i Expressen i går sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är ”mest orädd” av alliansledarna för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna.
– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, sa hon.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket nöjd med uttalandet – men kräver också handling.
– Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen.

Igår 10:47
Läs mer om Valet 2018
Arkivbilder. Mohammed bin Salman (t v),  Ahmed al-Assiri (t h). TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kronprinsens rådgivare kan få skuld för Khashoggis död

Saudiarabien överväger att lägga skulden för journalisten Jamal Khashoggis död på en general vid namn Ahmed al-Assiri. Det skriver New York Times, som hänvisar till tre källor med insyn i processen.
Landet har hittills förnekat all inblandning i journalistens försvinnande och befarade död.
Vita huset ska redan ha fått namnet på generalen. Den officiella historien väntas bli att al-Assiri, kronprins Mohammed bin Salmans nära rådgivare, fått befogenhet att ta in Khashoggi för förhör. Därefter ska generalen antingen ha missförstått eller gått emot sina order och mördat journalisten.

1 tim
Trump får stöd. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trumps partikollegor vänder sig mot Khashoggi

Konservativa republikaner i USA:s representanthus har internt delat högerextrema artiklar som eldar på konspiratoriska misstankar mot journalisten Jamal Khashoggi, uppger fyra källor för Washington Post.
Artiklarna handlar om att den saudiska journalisten i sin ungdom hade kopplingar till Muslimska brödraskapet och att han också har arbetat som inbäddad journalist i närheten av Osama bin Laden.
Syftet med delningarna är att skydda Trump från kritik kring hantering av fallet. Samtidigt vill partikollegorna stödja presidentens motvilja till att kraftfullt ta avstånd från handelspartnerns handlingar, skriver tidningen.

3 tim
Osman Orsal / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiska utredarna söker efter kvarlevorna i skog

Turkisk polis genomsöker en skog i utkanten av Istanbul i jakt på kvarlevor efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, uppger källor för Reuters.
Utredare ska ha följt efter bilar som lämnade det saudiska konsulatet i staden den 2 oktober, dagen då Khashoggi försvann. Det uppges ha lett dem till skogen, som ligger nära staden Yalova.
Källorna säger också att utredare har kunnat säkra många spår i samband med genomsökningarna av konsulatet och av konsulns hem. Dessa ska nu genomgå dna-analys.
Khashoggi misstänks ha mördats på konsulatet men Saudiarabien nekar till anklagelserna.

Igår 21:31
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
William Nylander i Toronto. Chris Young / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Nylanders oväntade flytt: Tränar med lag i Österrike

William Nylanders förhandlingar om ett nytt NHL-kontrakt med Toronto Maple Leafs drar ut på tiden. Nu flyttar den svenska stjärnan till Österrike för att träna med laget Dornbirner EC, skriver Sportsnet.
– Min general manager tog det med mig och det tog väl mig tre sekunder att säga ”absolut”, säger lagets tränare Dave MacQueen.
Anledningen ska vara att lillasystern Jacqueline Nylander, som är en talangfull tennisspelare, bor i staden, skriver tidningen.

3 tim
Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Dödshotades efter tackling mot Elias Pettersson

Mike Matheson stängdes av efter den tuffa tacklingen mot Elias Pettersson och har därefter mottagit flera dödshot, rapporterar Sportsnet.
–Det är tusentals människor som har kommenterat på mina sociala medier. De vill se mig död och hoppas att jag ska begå självmord eller drabbas av cancer. Det här tar det till en helt ny nivå och folk har till och med hotat min hund, säger Matheson.
Vidare säger Floridaspelaren att han skrivit till Pettersson och bett om ursäkt för tacklingen och att Pettersson svarat på hans meddelande.
Pettersson drabbades av en hjärnskakning efter tacklingen.

Igår 17:48
Läs mer om NHL 18/19