Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Undernärda flickan i Göteborg

Dömdes för att ha svält dottern – överklagar

Pappan dömdes till tre månaders fängelse av Göteborgs tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada efter att ha gett sin 18 månader gamla dotter näringsfattig vegansk kost. Nu överklagar han domen, rapporterar TT.

Pappan skriver, via ombudet, att han anser att "tingsrätten har gjort felaktiga och förenklade bedömningar" av det som framkommit under rättegången.

Toppnyheter

Mette Frederiksen. Philip Davali / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Danmark

Frederiksen leder ny dansk regering: ”Nu är vi i mål!”

De danska regeringsförhandlingarna har nått resultat efter 20 dagar, rapporterar DR. Det blir en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av Socialistisk folkeparti, Enhetslistan och Radikale venstre.

Socialdemokraternas ledare Mette Frederiksen blir ny statsminister.

– Vi kunde inte veta om vi skulle lyckas när vi inledde förhandlingarna. Det är fyra partier med mycket olika bakgrund och politisk hållning. Men nu är vi i mål! sa Frederiksen direkt efter det att förhandlingarna avslutades vid midnatt.

Hon säger också att hon under onsdagen kommer att gå till drottningen och meddela att hon har underlag för att bilda en ny regering.

2 tim
Morten Østergaard, ledare för Radikale venstre Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planerna på ”utvisnings-ö” slopas av nya regeringen

Den nya danska regeringen slopar planerna på att bygga ett förvar för brottslingar som utvisas ur Danmark på ön Lindholm, ett förslag som väckte uppmärksamhet inför valet. Det meddelar Morten Østergaard, ledare för ett av den nya regeringens stödpartier Radikale venstre.

– Vi släpper idén om Lindholm, sa Østergaard på en presskonferens direkt efter det att regeringsförhandlingarna avslutades..

Han säger också att Danmark under den nya regeringen åter kommer att ta emot flyktingar i enlighet med FN:s kvotflyktingprogram, rapporterar DR.

1 tim
Den nya statsministern Mette Frederiksen på väg in till de avgörande förhandlingarna. Mads Claus Rasmussen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomi och migration var samtalens knäckfrågor

De stora stötestenarna under de tre veckor långa danska regeringsförhandlingarna har handlat om ekonomi och invandring, skriver Politiken. Bland annat har två av den nya socialdemokratiska regeringens stödpartier, Radikale venstre och Enhetslistan, haft olika uppfattning om hur stödet till arbetslösa ska se ut.

När det gäller invandringen har Socialdemokraterna pressats av de övriga partierna att styra i en mindre stram riktning. Den nya statsministern har dock stått fast vid det hon kallar ”en bred invandringspolitik”, som ligger i linje med den hårda politik som den tidigare borgerliga regering förde, enligt tidningen.

2 tim
Läs mer om Valet i Danmark
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos tillslag mot imamer

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

3 tim
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

3 tim
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer
Fotbolls-VM Slutspelet
Saki Kumagai gråter efter matchen- LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Slutspelet

”Det är tragiskt – vi kan inte spela som pingviner”

Japan var förkrossade efter VM-uttåget mot Nederländerna. Trots stor dominans i andra halvlek blev det förlust, sedan Nederländerna fått straff med en minut kvar.

Straffsituationen blev omdiskuterad. Viviande Miedemas skott tog klart på Saki Kumagais hand. Bilderna visade dock att Kumagai försökte dra bort handen men att hon på grund av det korta avståndet inte hann. Enligt de nya reglerna ska det vara straff, oavsett om man tar med handen frivilligt eller inte.

– Vi kan inte spela fotboll som pingviner med händerna bakom ryggen, säger experten Malin Swedberg i TV4:s studio.

Östersundsspelaren Tom Pettersson reagerar också starkt på straffen.

”Handsregeln förstör vår sport. Orkar inte”, skriver han på Twitter.

3 tim
Lieke Martens (vänster). LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
undefined

Nederländerna till kvarten efter kontroversiell straff

Europamästaren Nederländerna är klart för kvartsfinal i fotbolls-VM efter seger med 2–1 mot Japan i en mycket dramatisk match. Japan tryckte på för seger i andra halvlek men i stället var det Nederländerna som avgjorde på en kontroversiell straff med två minuter kvar.

Nederländerna tog ledningen i den 17:e minuten när den tidigare Rosengårdsstjärnan Lieke Martens klackade in en hörna från vänster. Strax före halvtid kvitterade Yui Hasegawa efter fint passningsspel som avslutades med ett skott i krysset.

I andra halvlek såg Nederländerna ut att tröttna. Japan tryckte på för ett segermål och hade bland annat ett skott i ribban. Då kom straffen när Viviane Miedema sköt ett skott som tog på Saki Kumagais arm. Kumagai försökte dra undan armen men hann inte.

– Det är omöjligt att spela fotboll med händerna helt liggande efter kroppen, säger experten Hanna Marklund i TV4.

Martens tog hand om den och satte iskallt segermålet.

Resultatet innebär att sju av åtta kvartsfinallag är från Europa. Enda undantaget är USA.

3 tim
Elena Linari jublar. JEAN-PAUL PELISSIER / BILDBYRÅN
undefined

Italien städade av Kina och är klart för VM-kvartsfinal

Italien är i VM-kvartsfinal efter att ha besegrat Kina i åttondelen med 2–0. Italienskorna var det klart bättre laget och avstyrde enkelt Kinas anfallsförsök.

1–0 kom i den 15:e minuten när Valentina Giacenti fick öppet mål sedan Elisa Bartolis skott räddats av Peng i det kinesiska målet. Fyra minuter in i andra gjorde Aurora Galli 2–0 på ett skott från långt håll som Peng möjligen borde ha tagit.

I kvartsfinalen ställs Italien mot antingen Nederländerna eller Japan.

Idag 17:56
Läs mer om Fotbolls-VM
Illustrationsbild/Kerstin Heinemann 2004 och Linnéa Darell 2002. TT
Jakten på ny L-ledare

L-politikerna lämnar efter avhoppet: Allvarlig delning

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell, 73, lämnar L:s partistyrelse efter Erik Ullenhags besked att han drar sig ur partiledarkampen, skriver TT.

Hon har tidigare tagit tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Darell hade inga planer på att kandidera till omval vid landsmötet, men väljer att kliva av nu eftersom hon anser att det finns andra som kan ”lirka ihop viljor” bättre.

73-åringen kan inte minnas att splittringen varit större än vad den är nu.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon till TT och fortsätter:

– Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

Även den tidigare riksdagsledamoten Kersin Heinemann och Anna Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm, lämnar partiet, skriver Aftonbladet.

5 tim
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Sabuni har var femte väljares förtroende

Drygt var femte väljare, 22 procent, har ganska eller mycket högt förtroende för Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni, visar en ny opinionsmätning av Novus på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger tio procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för Erik Ullenhag.

– Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Idag 16:23
Annie Lööf/Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Lööf: Jag ser fram emot konstruktivt samarbete

C-ledaren Annie Lööf gratulerar Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter att hennes sista motståndare, Erik Ullenhag, meddelat att han drar sig ur.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!” twittrar hon.

M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han inte vill lägga sig i andra partiers partiledarval.

– Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) skriver på Twitter att Ullenhag var för snäll när han formulerade sina politiska ambitioner. ”Snällhet vinner inga segrar i dagens politiska klimat.”

Idag 15:11
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Brexit Storbritanniens framtid
Jeremy Hunt. Simon Dawson / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Hunt: ”Jag tror att man kan lita på mig om brexit”

Det som blir avgörande om Storbritannien ska kunna förhandla fram ett nytt brexitavtal med EU är personligheten hos nästa premiärminister, säger kandidaten Jeremy Hunt i en intervju med BBC. Han menar att det måste vara en person som det går att lita på.

– Jag tror att man kan lita på att jag kan ordna den här överenskommelsen, säger Hunt.

Han säger också att han är redo att driva igenom en avtalslös brexit, men inte om det finns en möjlighet att få en bättre överenskommelse, och han är redo att bistå Boris Johnson efter bästa förmåga om Johnson vinner striden.

4 tim
Boris Johnson och Jeremy Hunt. TT
undefined

Johnson till Hunt: Tänker du lämna EU i oktober?

Boris Johnson har flera gånger lovat att se till att Storbritannien lämnar EU 31 oktober, vare sig parterna kan enas om ett utträdesavtal eller inte. I ett öppet brev postat på Twitter frågar han nu sin motståndare i kampen om premiärministerposten, Jeremy Hunt, om han kan lova samma sak.

”Om inte, så förtjänar väljarna att få veta vilken annan deadline du tänker dig”, skriver Johnson.

Hunt var snabb med att svara.

”Hej Boris, trevligt att pratas vid. Men vi behöver inte hålla på med snigelpost. varför dyker du inte upp på Sky News och ger fullständiga och ärliga svar?” skriver han på Twitter.

Johnson har sedan tidigare meddelat att han hoppar av den planerade debatten, i kölvattnet efter uppmärksamheten kring ett bråk mellan honom och hans flickvän.

Idag 16:14
Läs mer om Brexit
Trumps USA Gränspolitiken
Clintförvaret  Cedar Attanasio / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Över hundra barn skickas tillbaka till kritiserat förvar

USA har beslutat att skicka tillbaka över 100 flyktingbarn till ett förvar som tidigare fått massiv kritik för sina förhållanden, rapporterar amerikanska medier.

Förvaret har varit kraftigt överbefolkat, totalt har över 300 barn befunnit sig där trots att det bara har kapacitet för runt 100. Advokater har berättat att äldre barn har tvingats ta hand om de yngre och att många barn har varit sjuka utan tillgång till vård.

I förvaret har det också rått brist på vatten och mat. Barnen har inte heller haft möjlighet att tvätta sig på flera dagar.

Så sent som i går meddelade myndigheterna att 250 barn skulle flyttas från förvaret.

Idag 17:05
John Sanders. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Chef för USA:s gränsskydd lämnar sitt uppdrag

John Sanders, tillförordnad chef för USA:s tull- och gränsskyddsmyndighet, kommer att lämna sitt uppdrag 5 juli, bekräftar myndigheten enligt Reuters. Sanders har lett myndigheten sedan Donald Trump utsåg den tidigare chefen Kevin McAleenan till inrikessäkerhetsminister.

Tidningens källa kan inte säga om avgången har att göra med den senaste tidens kritik mot hur myndigheten har hanterat vågen av flyktingar vid USA:s södra gräns.

Idag 16:49
Arkivbild från gränsen mellan USA och Mexiko.  Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sju migranter döda efter extrem hetta vid gränsen

Sju migranter har dött till följd av extrem hetta vid gränsen mellan USA och Mexiko, rapporterar Reuters. Enligt myndigheter i Texas finns en kvinna, två bebisar och ett litet barn bland de döda.

– De extrema temperaturerna vid den här tiden av året kan vara dödliga, säger Raul Ortiz, chef vid gränspolisen i Del Rio.

Enligt gränspolisen i USA dog 283 migranter vid gränsen förra året. Människorättsorganisationer hävdar att siffrorna är långt högre och att alla migranter som dött inte har hittats, skriver TT.

Idag 07:11
Läs mer om Trumps USA