Hem
En stressad man sitter vid dator i kontorslandskap. Illustrationsbild. (Henrik Montgomery/TT / TT Nyhetsbyrån)

Drabbades av utmattningsyndrom – glad att diagnosen försvinner

Hanna Graf, en av de som tidigare fått diagnosen utmattningssyndrom, tror att hon hade blivit frisk tidigare om diagnosen inte funnits. Det säger hon i en intervju med Göteborgs-Posten, som följt hennes fall under många år.

Utmattningssyndrom är en diagnos som bara finns i Sverige. Drygt 20 000 personer får den varje år. 2028 kommer den att tas bort i samband med en uppdatering av det svenska diagnosregistret.

När Hanna Graf fick sin diagnos blev hon borta från jobbet i åratal. Hon upplever att många som får diagnosen ges generella råd, men inte någon riktad hjälp för att bli bättre.

– Jag visste nog inte riktigt vad jag skulle göra för att må bättre. Jag gick mest hemma, säger hon till GP.

Diagnostiska kriterier för Utmattningssyndrom

Diagnoskriterier ICD-10: F:438 (Socialstyrelsens klassifikation): Samtliga kriterier som betecknas med stor bokstav måste vara uppfyllda.

A. Fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst två veckor. Symtomen har utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer, vilka har förelegat under minst sex månader.

B. Påtaglig bild av nedsatt psykisk energi dominerar bilden, vilket visar sig i minskad företagsamhet minskad uthållighet eller förlängd återhämtningstid i samband med psykisk belastning.

C. Minst fyra av följande symtom har funnits i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:
1. Koncentrationssvårigheter eller minnesstörningar.
2. Påtagligt nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress.
3. Känslomässig labilitet eller irritabilitet.
4. Påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet.
5. Fysiska symtom som värk bröstsmärtor hjärtklappning, magbesvär, yrsel eller ljudkänslighet.
6. Sömnstörning.

Symtomen skall orsaka ett tydligt lidande eller nedsatt funktion i arbete eller annat socialt sammanhang. De får inte vara orsakade av droger, läkemedel eller sjukdom (se Differentialdiagnoser).

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen