Hem
Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen. (Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Drack giftigt vatten i flera år – dom i dag

För åtta år sedan uppdagades det att dricksvattnet i Kallinge i Blekinge var förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS). I dag ska Blekinge tingsrätt avgöra om det kommunala vattenbolaget är skyldigt att betala skadestånd.

– Vi menar att det föreligger en faktisk skada redan genom att vi vet att vi har de här gifterna i kroppen och inte blir av med dem, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Det förorenade vattnet har kunnat spåras till det brandskum som under många år användes när flygflottiljen F17 övade brandsläckning. Kemikalier sipprade ner i grundvattnet och till den vattentäkt där Kallingebornas vatten hämtades.

Totalt 165 invånare har stämt Ronnebys kommunala vattenbolag Miljöteknik, men utan att precisera några skadeståndskrav i kronor och ören. I dagens dom klargörs bara om det finns ett skadeståndsansvar eller inte.

bakgrund
 
Perfluoroktansulfonsyra
Wikipedia (sv)
Perfluoroktansulfonsyra (PFOS, perfluoroktansulfonat) är ett perfluorerat ytaktivt ämne. Det förekommer ofta i form av salt eller som anjon och heter då perfluoroktansulfonat. PFOS hör till gruppen perfluorerade alkylsyror (PFAS), tillsammans med bl.a. PFOA, PFHxS, FTOH. De generella egenskaperna för denna grupp är att de är både hydrofoba och lipofoba, de är dessutom motståndskraftiga mot syra och bas vilket gör dem mycket svårnedbrytbara i naturen vilket resulterar i en anrikning av PFOS i t.ex. fisk. PFOS sprids genom luft och vatten, men det finns också risk för exponering inomhus via hushållsdamm. Låga halter av ämnet finns i både mark och vatten i hela Sverige. Användningen har minskat under 2000-talet, eftersom det är förknippat med miljörisker.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen