Tech

Dreamworks förädlar Youtubes rekommendationer

Youtube Nation är namnet på Dreamworks nya projekt i samarbete med Googles videotjänst. Tanken är att Youtubes rekommendationer ska bli enklare och mer överskådliga med hjälp av en daglig femminutersvideo där man visar höjdpunkter från nätverket. Tjänsten ska lanseras med start idag.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska vården
Johan Styrud. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Vården hårt pressad efter krisen: ”Kön är enorm”

Trots att antalet coronapatienter successivt sjunker är läget mycket ansträngt på flera av Stockholms sjukhus, skriver SvD. Orsaken är att vården nu har börjat beta av alla patienter som tvingats stå tillbaka under coronakrisen.

– Kön är enorm, det går inte beskriva, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

En stor del av belastningen kommer från operationer som fått skjutas upp. Akil Awad, speciallistläkare på Södersjukhuset och initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop säger att hans bedömning är att Stockholm inte kommer att klara av att hantera den långa operationskön utan att få hjälp från andra regioner.

34 min
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Obduktioner visar: Läkare tar ofta fel på dödsorsak

Många svenskar dör av något annat än vad den behandlande läkaren skriver i intyget. Det visar en sammanställning av 200 obduktioner som patologer i Lund jämfört med Socialstyrelsens statistik, rapporterar Sydsvenskan.

Resultatet visar enligt professor och överläkare Elisabet Englund vikten av att obducera i större utsträckning än i dag – inte minst med tanke på coronautbrottet.

– Vi vet att många som avlider med diagnosen covid-19 inte dör av infektionen utan av något annat. Då behövs att vi tar reda på vad de dog av och redovisa det, säger hon.

Idag 07:39
Läs mer om Coronaviruset
Nancy Pelosi.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Nancy Pelosi anklagar Trump för korruption

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi anklagar USA:s president Donald Trump för korruption, rapporterar CNN.

Detta efter att Trump upphävt sin mångårige vän Roger Stones fängelsestraff. Pelosi säger i ett uttalande att kongressen kommer att agera för att ingen president ska kunna upphäva straff för någon som har försökt att skydda presidenten från åtal.

Roger Stone fälldes i november förra året för att ha ljugit inför kongressen, påverkat vittnen och förhindrat rättvisan. Nästa vecka skulle han ha börjat avtjäna sitt fängelsestraff.

12 min
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Roger Stone: ”Donald Trump har räddat mitt liv”

Roger Stone kommenterar nu att president Donald Trump upphävt hans fängelsestraff.

– Presidenten har räddat mitt liv och gett mig möjlighet att slåss för upprättelse, säger han enligt NBC News.

Presidentens mångårige vän och rådgivare har tidigare sagt att fängelse, med tanke på coronaviruset och hans hälsoproblem, skulle innebära ett dödsstraff.

Det var i november som Stone dömdes för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen.

4 tim
Donald Trump Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump upphäver straffet för Roger Stone: ”En fri man”

USA:s president Donald Trump upphäver straffet för sin mångårige vän och rådgivare Roger Stone, meddelar Vita huset.

Trumps beslut kommer bara dagar innan Stone skulle inställa sig i fängelse, fälld för att ha ljugit inför kongressen, påverkat vittnen och förhindrat rättvisan, rapporterar Reuters.

I ett uttalande säger Vita huset att Roger Stone redan lidit mycket. ”Han behandlades väldigt orättvist, som många andra i det här fallet. Roger Stone är nu en fri man.”

Idag 05:31
Läs mer om Rysslandsutredningen
Kvinnor i belägrat Srebrenica, två år innan folkmordet/Ursula von der Leyen TT
Folkmordet i Srebrenica

Digital ceremoni för offren: ”Fortfarande ett öppet sår”

En digital minnesceremoni har hållits för offren i folkmordet i Srebrenica under Bosnienkriget 1995.

Statsminister Stefan Löfven (S) deltog via videolänk tillsammans med bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron, Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

– Det här får aldrig hända igen. Ett erkännande av offrens och deras familjers lidande är väsentligt för att gå vidare, sa Löfven i sitt minnestal.

Ursula von der Leyen sa i sitt tal att Srebrenica efter ett kvarts sekel fortfarande är ”ett öppet sår i Europas samvete”.

Omkring 8 000 män och pojkar mördades av bosnienserbiska styrkor trots att Srebrenica skulle stå under FN:s beskydd.

3 tim
Kenan Habul, Jasenko Selimovic och Dunja Mijatović. TT
undefined

25 år sedan Srebrenica: ”Vi gjorde nästan ingenting”

Opinion Flera skribenter publicerar texter med anledning av att det i i dag är 25 år sedan folkmordet Srebrenica i östra Bosnien inleddes, det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.

Dunja Mijatović, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, skriver i Deutsche Welle att Srebrenica angår oss alla, och att kampen mot folkmordsförnekelse är det bästa sättet att förhindra att något liknande sker igen.

Jasenko Selimovic, aktuell med boken ”Sarajevo – minnen från en belägring”, skriver att västvärldens skuld är stor. ”Med undantag för Haag-tribunalen gjorde vi nästan ingenting. Det är därför det kan upprepas igen”, skriver han i DN.

Minst 8 000 i huvudsak muslimska män och pojkar dödades av bosnienserbiska styrkor under tio dagar. Fortfarande hittas varje år kroppar som inte identifierats.

Journalisten Kenan Habul skriver i Sydsvenskan om hur påfallande få som var involverade har trätt fram och att ”de holländska FN-soldaterna som skulle skydda staden var för få, för dåligt utrustade, för rädda.”

3 tim
Minnesplatsen nära Srebrenica.  Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Överlevaren: ”Jag har lika mycket känslor i dag”

Det är 25 år sedan över 8 000 bosniska män och pojkar mördades av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica – det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

Överlevaren Admir Buljubasic berättar för P4 Sjuhärad att tiden dock inte läkt såren efter hans pappa och bror, som inte klarade sig.

– Jag har lika mycket känslor. Jag är ledsen och besviken, på mig själv och hela världen, säger han.

Under morgondagen kommer massakerns offer att hedras vid minnesplatsen i staden Potcari utanför Srebrenica.

Igår 11:53
Läs mer om Folkmordet i Srebrenica
Coronaviruset Semesterresandet
Köpenhamn/Öl/Gräns på Öresundsbron. TT
Coronaviruset Semesterresandet

Skåningar korsar gränsen: ”Hoppas på dansk pilsner”

Vid midnatt öppnade Danmark gränsen för svenskar bosatta i Skåne och redan nu har flera hygge-sugna skåningar begett sig över sundet.

– Jag hoppas vi får komma in så att vi kan ta en riktig dansk pilsner, säger Conny Lundström till P4 Malmöhus.

Sydsvenskans reporter testar också att ta sig igenom gränskontrollerna. Det krävs både pass och personbevis, något som svenska resenären Petra Nilsson reagerar på.

– Kontrollerna bidrar ju till smittspridning. Hur många körkort och pass fingrar inte de här poliserna på när de kontrollerar handlingar?

1 tim
Ren vid väggren/Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Naturbevakare: För renens skull – fota bara från bilen

Närgånga turister som är sugna på selfies med renar har skapat problem på renbetesmarkerna på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten. För renarnas skull bör man stanna kvar i bilen om man vill fotografera, säger naturbevakaren Håkan Berglund till TT.

– Det bästa är att bara veva ner rutan och ta ett kort lite snabbt, och sedan rulla vidare – inte börja springa ut på fjället.

Även turister på cykel eller till fots på fjället bör hålla avstånd om de stöter på en ren, menar han. Går man mot renen och den drar i väg riskerar hela hjorden att skingras.

2 tim
Hotell i Tällberg/Dalahästtillverkning TT
undefined

Turisterna återvänder till Dalarna: ”Det är fullt tryck”

Stora evenemang som Vasaloppets sommarvecka och Vansbrosimningen fick ställa in till följd av coronaviruset men nu har turisterna hittat tillbaka till Dalarna, skriver SVT Nyheter Dalarna.

– Nu är det fullt tryck, säger Anders Åkerblad, hotellägare i Tällberg.

Samtidigt uttrycker han oro inför hösten då konferensbokningarna nästan har försvunnit helt.

P4 Dalarna har tidigare rapporterat att vården kan bli hårt belastad om Folkhälsomyndighetens prognos stämmer.

– Om det blir som de spår så kommer det bli precis att hålla näsan ovanför vattenlinjen, kommenterade Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbilder. TT
Hoten mot artrikedomen

Rapport: EU-åtgärder för att skydda bin har misslyckats

EU har misslyckats med att skydda bin och andra pollinatörer, skriver EU Observer med hänvisning till en rapport från Europeiska unionens revisionsrätt. Regelverket är alldeles för svagt för att vara verkningsfullt, enligt rapporten.

Bland annat gör kryphål det möjligt att använda förbjudna insektsmedel.

Det här innebär att planer och strategier från EU under ett decenniums tid inte hejdat minskningen av pollinatörer i någon märkbar utsträckning, skriver Bloomberg Law.

1 tim
Arkivbild: Två tigrar som hittades av polisen i Thailand i samband med ett tillslag mot en grupp illegala tigerhandlare. Apichart Weerawong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smugglare ersätter tigrar med leoparder och lejon

Att allt fler tigerprodukter tagits i beslag av myndigheterna världen över har lett till att de illegala organisationerna som handlar med hotade djur riktat in sig på andra stora kattdjur. Det skriver The Guardian med hänvisning till en ny FN-rapport.

Rapporten har funnit bevis för att delar från trädleoparder, snöleoparder, lejon och jaguarer sålts som tigerprodukter.

När det gäller andra djur så konstaterar rapporten att marknaden för elfenben och noshörningshorn minskat skarpt.

Myrkotten är det djur i världen som är utsatt för störst illegal handel. Djurets fjäll används i traditionell medicin i Kina och Vietnam.

3 tim
Arkivbild: Illegala produkter från vilda djur på en marknad i Tachileik, Myamnar DAVID LONGSTREATH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Myanmars gröna ljus kan öka illegal handel

I slutet av juni gav myndigheterna i Myanmar i tysthet grönt ljus för privata djurparker att söka licens för att kommersiellt föda upp 90 djurarter. Däribland myrkottar, tigrar och elefanter som alla är föremål för stor illegal handel.

Nu varnar naturvårdare för att den nya linjen riskerar att legitimera efterfrågan på utrotningshotade arter och öka handeln, rapporterar AFP.

– Kommersiell handel har visat sig öka den illegala handeln med vilda djur genom att skapa en parallell marknad och öka den totala efterfrågan på produkter från vilda djur, säger organisationerna WWF och FFI i ett gemensamt uttalande.

Myanmar är redan nu en central punkt för illegal handel med djur och växter. Handeln uppskattas årligen omsätta 20 miljarder dollar världen över.

6 tim
Läs mer om Hoten mot artrikedomen
Coronaviruset Globala spridningen
Johan Carlson/Demonstranter i Melbourne.  TT
Coronaviruset Globala spridningen

Carlson: Låg acceptans för nya nedstängningar

Det är ”bekymmersamt” att länder världen över nu tvingas stänga ner för andra gången med anledning av coronavirusets utbredning. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Svenska Dagbladet.

– Jag tror att acceptansen kommer att vara ganska låg för det. Därför måste man ordentligt fundera på vilka åtgärder som verkligen har effekt, säger han.

Förbud och strikta nedstängningar fram och tillbaka tror han kan leda till protester, om samhället redan en gång beslutat att återgå till det normala. Samtidigt poängterar han att ha inte vill recensera andra länders strategier.

4 tim
Sjukvårdspersonal i skyddsutrustning på väg att screena invånare i ett av Bombays slumområden. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 800 000 fall i Indien – spridning ojämnt fördelad

I Indien har nu över 800 000 fall av covid-19 rapporterats. Det senaste dygnet har 27 114 nya fall upptäckts, den högsta siffran hittills.

Spridningen är ojämnt fördelad i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP. Åtta av landets 28 delstater står för nära 90 procent av alla fall. Delstaterna Maharashtra, Tamil Nadu och New Delhi är värst drabbade. I den mest folkrika delstaten, Uttar Pradesh, infördes hårda restriktioner över helgen.

Idag 06:30
Virusprovtagning i Tyskland. Guido Kirchner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Går att få smittan under kontroll – men troligen inte att eliminera

Trots att antalet bekräftade fall av covid-19 i världen har mer än fördubblats på två veckor tror Världshälsoorganisationen (WHO) att det ännu är möjligt att få pandemin under kontroll, skriver AFP.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus pekade bland annat ut Italien, Spanien och Sydkorea som exempel på hur man genom åtgärder lyckats kontrollera smittan trots allvaligt utbrott, vid en presskonferens på fredagen.

WHO:s krischef Mike Ryan tryckte på vikten att vara uppmärksam på nya mindre utbrott. Han jämförde dem med skogsbränder och sa att de genast måste bekämpas för att inte växa sig stora.

Han sa också att världens måste ”acceptera att det troligen inte går att utrota eller eliminera viruset”.

Igår 21:45
Läs mer om Coronaviruset