Hem
Continental DäckANNONS

Dubbat eller odubbat – välj rätt vinterdäck

Fyra vykort. Större än så är inte bilens kontaktyta med vägen. Den 1 december måste du ha bytt till vinterdäck om det råder vinterväglag. Men frågan är om du ska välja dubb eller friktion? Dubbdäcket använder dubbar av hårdmetall för att ge bra grepp på is och hårt packad snö. Det har dessutom något som kallas sajpningar, sicksack-spår som är placerade diagonalt över däckets mönster. Alla sajpningar ger små greppkanter som ger extra grepp.

Ett friktionsdäck har inga dubbar men desto fler sajpningar för att ge bilen ett bra grepp vid vinterväglag. Dessutom har nordiska friktionsdäck en mjuk och flexibel gummiblandning – för att maximera vintergreppet. Det är även designat så att det ska fånga upp, och låsa fast, så mycket snö som möjligt i mönstret, vilket skapar snö mot snö-friktion och därmed ger bättre vinteregenskaper.

Styrkor och svagheter

Så vilka är fördelarna med dubbdäck respektive friktionsdäck? Per Linder, produktchef på Continental Däck förklarar.

– Med dubbdäck kan du känna dig trygg oavsett underlag. Nordiska friktionsdäck ger framför allt bra komfort då de inte orsakar lika mycket buller som ett dubbdäck och ger dessutom ett likvärdigt, om inte till och med bättre, grepp på snö jämfört med ett dubbdäck. Däremot måste du köra lite försiktigare på isiga vägar, säger han.

I Sverige kan väder, temperatur och väglag ofta variera beroende på var man befinner sig. Därför skiljer det sig också vilka däck som är vanliga i olika delar av landet. Per Linder är dock tydlig med att man ska välja det däck som man själv känner dig trygg med. Är du osäker kan du alltid vända dig till din lokala däckhandlare och låta dem guida dig rätt.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.