Hem
(Scott Kelly / TT NYHETSBYRÅN)

Efter 17 år får ISS äntligen en ny skrivare

Den internationella rymdstationen ISS har legat i omloppsbana runt Jorden sedan i november år 2000. Men först nu byter man ut skrivaren ombord, vars ålder enligt astronauterna tagit ut sin rätt under de senaste fem-sex åren. ”När skrivaren var ny, så var all teknik från 2000 och vi hade den tidens laptopdatorer. Då fungerade allt rätt bra” säger astronauten Don Pettit, som tog med den första skrivaren – en Epson 800 Inkjet – till ISS.

”Den är ett museiföremål” konstaterar ISS-chefen Stephen Hunter, som också betonar att man inte bara kan köpa en ny skrivare. Det krävs en specialanpassad skrivare som till exempel kan hantera papper i en viktlös miljö. Det är HP som utvecklat den nya skrivaren för ISS, som skickas upp i februari 2018.

 
Internationella rymdstationen
Wikipedia (sv)
Internationella rymdstationen, eller ISS (av engelska: International Space Station, ryska: Междунаро́дная косми́ческая ста́нция, МКС) är en rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och ett antal europeiska länder. För USA och Ryssland är den en efterföljare till två tidigare rymdstationer: USA:s Skylab och det tidigare Sovjetunionens, sedermera Rysslands, Mir. ISS är ett internationellt projekt, och kan ses som en symbol för att det kalla kriget, där rymdkapplöpningen spelade en stor roll, är över. Den första modulen sattes i omloppsbana av en rysk Proton-raket, i november 1998. Sedan den 2 november 2000 har stationen varit bemannad med minst två personer, och sedan 29 maj 2009 är ISS normalt bemannad med sex personer. De första besättningsmännen kallade stationen Alpha, men detta namn användes bara under deras uppdrag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen