Hem
Illustrationsbild. (Shutterstock.)

Efter corona: Arbetslivet kommer aldrig bli sig likt

”Även om vi ännu inte vet hur, vet vi alla att arbetslivet inte kommer att vara sig likt igen.” Det säger Slacks medgrundare och vd Stewart Butterfield till BBC, som intervjuat ett antal experter om framtidens arbetsliv efter corona.

Slack frågade 4 700 personer som arbetar inom ”kunskapsindustrin” hur de känner inför att gå tillbaka till 9–5-livet när pandemin är över. En majoritet ville det inte. 72 procent skulle däremot vilja ha en hybrid-modell mellan kontors- och distansarbete. Detta är också vad många experter ser framför sig.

Indranil Roy på Deloitte Consulting har redan dragit lärdomar från det stora globala distansarbetestestet som corna-pandemin innebär.

Hälften av jordens
befolkning arbetar för närvarande hemifrån. Detta sker enligt Indranil Roy utan att produktiviteten eller kvaliteten blir märkbart lidande. De flesta uppskattar också flexibiliteten, särskilt de som annars pendlar långa sträckor. I långa loppet behöver människor dock träffas för att bygga relationer och kläcka idéer, menar Roy.

Med andra ord, även om distansarbetet är här för att stanna, så är också kontoren det. Mardrömslånga kontorslandskap med minimala mötesburar kan dock vara på väg bort. I alla fall om man ska tro de arkitekter som SvD talat med.

Arkitekterna har redan fått beställningar på framtidens agila kontor. Trenden pekar mot större mötesrum, eftersom färre personer kommer att vara på plats samtidigt, aktivitetsbaserade ytor och fler avskärmningar.

En annan framtidsspaning
är att företag kommer att skapa lokala hubbar.

– Vi har sett att co-working-ytor har fungerat bra, men nu kommer allt fler företag ha hubbar som är företagsspecifika, just för att man ska slippa resa men ändå ha mötesplatser när man behöver samarbeta fysiskt, säger Ulla Bergström, arkitekt och kontorschef på White Arkitekter i Stockholm till SvD.

Indranil Roy kallar det för ”distribuerade arbetsplatser”, det vill säga att arbetsplatsen fördelas mellan hemmet, huvudkontoret och satellitkontor.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen