Efter diplomatbråket – hon har fått tillbaka sitt hem
Hanna Emami, 34, hyrde ut sin lägenhet till Libanons tillförordnade ambassadör i Sverige, Aline Younes, som vägrade att flytta ut. Men nu – ungefär ett halvår senare – har Emami fått tillbaka nycklarna, skriver Expressen.
– Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka i lägenheten, det gör mig lugn. Däremot så är jag fortfarande orolig för efterspelet, säger hon till tidningen.
Både Emami och Younes har blivit polisanmälda för egenmäktigt förfarande och konflikten har hamnat på både svenska och libanesiska UD:s bord.
bakgrund
Diplomatisk immunitet
Wikipedia (sv)
Diplomatisk immunitet är en form av immunitet som innebär att vissa personer som officiellt representerar en främmande stat i ett värdland är okränkbara, till exempel en ackrediterad ambassadör. Personer med diplomatisk immunitet bär diplomatpass.
Begreppet exterritorialrätt rör även egendom som tillhör eller upplåtes till en främmande stat i ett värdland, till exempel en ambassad eller en militärbas.
En ackrediterad ambassadör kan inte lagföras enligt de straffrättsliga regler som i övrigt gäller i det land där denne är ackrediterad. Med immunitet kan en diplomat exempelvis inte bli lagförd för fortkörning eller rattfylleri, åtminstone i värdlandet. En person med diplomatisk immunitet som missbrukar sin ställning, eller som av andra skäl inte längre är önskad av värdlandet, utvisas och blir då en persona non grata. Stats- och regeringschefer samt ministrar som besöker ett annat land är också okränkbara likt en ackrediterad ambassadör. I teorin kan de fällas för felparkering då det är en avgift, inte ett brott. Dock är det svårt att få dem att betala dessa och andra skulder.
Okränkbarhet gäller också militära farkoster i främmande land, bland annat örlogsfartyg och statsluftfartyg.
Immuniteten gäller i värdlandet. Dock kan personen dömas i sitt hemland, vilket i första hand sker för grövre brott och det är inte så vanligt. Hemlandet kan också upphäva immuniteten, vilket dock är mycket ovanligt och endast skett vid grövre brott.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen