Ericssons vd Börje Ekholm. Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i Ericsson

”Ekholm är dagens Zlatan – men kampen är inte över”

Analytikerna ser mestadels positivt på krisande Ericssons delårsrapport som visade att förlusten i det första kvartalet var betydligt mindre, och bruttomarginalen betydligt högre, än väntat. SvD Näringslivs Patricia Hedelius konstaterar att lönsamheten har kommit tillbaka och kallar vd:n Börje Ekholm för ”dagens Zlatan i näringslivet”.

Handelsbankens Ericssonanalytiker Daniel Djurberg räknar med att skriva upp prognoserna, speciellt på lönsamheten för affärsområdet Networks, skriver TT.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold menar att krisen visserligen är över, men att bolaget kommer att ha det fortsatt tufft.

DN:s Dan Lucas är inne på samma linje och skriver i en kommentar att det är för tidigt att säga om Ericsson är ute ur tunneln eller inte.

Ericssons aktie är steg 17,5 procent efter dagens rapport.

Läs också

Första kvartalet 2018 (Förväntningar enligt SME Direkt)

Omsättning: 43,4 Mdr
Väntat: 43,3 Mdr kr
2017: 47,8 Mdr kr

Justerat rörelseresultat: 0,9 Mdr
Väntat: 13,9 Mdr kr
2017: 15,7 Mdr kr

Resultat före skatt: -853 Mkr
Väntat: -2,7 Mdr kr
2017: -11,7 Mdr kr

Inför rapporten

Toppnyheter

Illustrationsbild. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om e-cigaretter

New York andra delstaten i USA som förbjuder e-cigg

New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att han tänker se till att smaksatta e-cigaretter blir olagliga i den amerikanska delstaten – redan nästa vecka, rapporterar flera medier. New York skulle därmed bli den andra delstaten i USA, efter Michigan, som inför ett förbud.

Den senaste tiden har flera personer dött och flera hundra människor fått svåra lungsjukdomar orsakade av e-cigaretter. USA:s president Donald Trump har också flaggat för att han vill införa ett nationellt förbud för smaksatta e-cigaretter.

33 min
En man och en kvinna röker e-cigaretter. SERGEI SUPINSKY / AFP
undefined

Forskare vill förbjuda smaksatta e-cigg i Sverige

Smaksatta e-cigaretter borde förbjudas, anser två svenska forskare som studerat hälsoeffekterna av dem, skriver Svenska Dagbladet. Forskning visar att e-cigaretterna har en negativ påverkan på hjärta, blodkärl och lungor, enligt Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och docent i kardiologi vid Karolinska institutet. Men alla effekter är inte klarlagda.

– Vi vet på tok för lite i dag. Vi som forskar ligger flera steg efter produktutvecklingen, säger han till tidningen.

I Finland finns redan ett förbud mot smaksatta e-cigg och en liknande regel planeras i USA.

Igår 09:43
Illustrationsbild.  EVA HAMBACH / AFP
undefined

E-rökaren Adam, 18, har lungor som en 70-åring

Den amerikanske brottaren Adam Hergenreder är 18 år – men har lungor som en 70-åring efter att ha rökt e-cigaretter i mer än ett och ett halvt år, skriver CNN.

Adam är en av hundratals e-cigarettrökare som insjuknat i mystiska rökrelaterade lungsjukdomar.

– Jag kanske aldrig kommer att kunna brottas igen eftersom det är en väldigt fysisk sport och mina lungor kanske inte klarar en sån ansträngning. Det känns sorgligt, säger han.

Under onsdagen rapporterades att USA:s president planerar att förbjuda försäljningen av smaksatta e-cigaretter efter flera dödsfall och hundratals sjukdomsfall.

12 sep
Läs mer om Debatten om e-cigaretter
HAMAD I MOHAMMED / TT NYHETSBYRÅN
Drönardådet mot saudiska oljejätten

Källor: Produktionen delvis igång igen på måndag

Saudiarabien räknar med att i morgon få igång en tredjedel av det produktionsbortfall på 5,7 miljoner fat olja som helgens drönarattacker orsakade. Det uppger saudiska regeringskällor för Wall Street Journal.

Saudiarabien bedömer att de inledningsvis kommer att kunna kompensera för bortfallet så att utbudet på världsmarknaden inte påverkas. Det ska dels ske genom att oljereserverna öppnas upp och dels genom att produktionen på andra anläggningar ökar.

Enligt WSJ:s uppgiftslämnare väntas det ta flera veckor innan de skadade anläggningarna är tillbaka i full produktion.

– Det är definitivt värre än vi trodde under de första timmarna efter attacken, säger en saudisk tjänsteman.

17 min
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Allt pekar på Iran – nu ökar risken för konflikt

Lördagens attacker mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien var avancerade – anläggningarna är nämligen tungt befästa med försvarsringar runt om, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Saudiarabien har sagt att man är beredd på att slå tillbaka mot de som utfört dåden, vilket skulle göra att situationen vid Persiska viken eskalerar väldigt dramatiskt.

Huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attackerna, men det tror Tim Lister på CNN inte mycket på. ”Attacker av det här slaget och med den här träffsäkerheten skulle betyda att huthirebellerna helt plötsligt fått avsevärt bättre förmågor”, skriver han. Allt pekar på Iran – men oavsett vilket är det ett sällan skådat hårt slag mot Saudiarabien när man lyckats störa landets oljeproduktion.

DN:s Michael Winiarski är också inne på att riskerna för en större militär konflikt i Persiska viken nu har stigit, eftersom Iran riskerar att utsättas för en vedergällningsattack. Angreppet kommer också i ett känsligt diplomatiskt läge, eftersom USA:s president Donald Trump vill få till ett möte med Irans president Hassan Rouhani.

4 tim
Satellitbilder visar svart rök stiga mot himlen efter gårdagens drönarattacker i Saudiarabien/Abbas Mousavi. TT
undefined

Irans svar: Anklagelserna är obegripliga och poänglösa

Iran slår ifrån sig anklagelserna från USA om att landet skulle ligga bakom de dubbla drönarattackerna mot två stora saudiska oljeanläggningar i går, skriver Reuters.

– Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i går att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning”. Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.

Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet.

Idag 07:33
Läs mer om Drönardådet mot saudiska oljejätten
Polisens tekniker arbetar på platsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksexplosionen i Lund

Polis har förhört kvinnan: ”Hon kunde inte värja sig”

Polisen har nu kunnat tala med den kvinna i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med explosionen i Lund natten mot lördag, skriver TT.

Kvinnan befinner sig på sjukhus. Hon har bland annat fått svåra skador i ansiktet och har opererats.

– Hon hade ingen möjlighet att värja sig, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Dådet rubriceras allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada men polisen har ännu ingen teori om vad som ligger bakom.

– Vi måste gräva djupare i varför det här hände, säger Westford.

3 tim
Polisens kriminaltekniker undersöker brottsplatsen på Stora Södergatan i centrala Lund efter en explosion tidigt på lördagsmorgonen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisens jakt: Knackar dörr och söker övervakningsfoto

Polisen arbetar febrilt med att försöka hitta den eller de som ligger bakom explosionen vid en livsmedelsbutik i centrala Lund i lördags, skriver Sydsvenskan. Under dagen knackar polisen dörr och håller förhör med butiksägaren och dennes familj.

Dessutom hoppas polisen att det finns övervakningsbilder. En annan viktig pusselbit är analysen av spränganordningen.

– Det handlar om vad det är för material man använt vid sprängningen, hur mycket och vad det innehållit, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till tidningen.

En förbipasserande kvinnlig student i 20-årsåldern skadades allvarligt i explosionen. Hon opererades i går och polisen har inte hört henne än.

Idag 11:31
Brottsplatsen/Ewa-Gun Westford. TT
undefined

Dådet förbryllar polisen: ”Det sticker verkligen ut”

Det finns fortfarande ingen misstänkt efter nattens sprängdåd i centrala Lund, då en kvinna i 25-årsåldern som av en slump råkade passera förbi skadades allvarligt.

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford har polisen ingen teori om vad som ligger bakom attentatet och det ska inte finnas någon känd hotbild mot den butik där explosionen skedde. Det säger hon till P4 Malmöhus.

Westford anser att brottet är väldigt ovanligt, just eftersom det sker i Lund.

– Lund har inte den här typen av brottslighet, det sticker verkligen ut, säger hon.

Igår 17:40
Läs mer om Butiksexplosionen i Lund
Sören Rieks jublar. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Rieks nick gav Malmö tung seger – guldchansen lever

Malmö FF har inte gett upp kampen om det allsvenska guldet. En tung seger på hemmaplan gör att laget håller andraplatsen, på samma poäng som trean Djurgården och två poäng efter AIK i toppen.

Matchhjälte blev Sören Rieks som nickade in matchens enda mål i den 56:e minuten. Norrköping hade inför matchen hållit nollan sex raka matcher – ett rekord för klubben.

Det var annars Norrköping som inledde matchen bäst men i den andra halvleken tog hemmalaget över.

– Malmö vinner tack vare en helt annan attityd i andra halvlek. Norrköping utnyttjade inte sitt spelövertag i första, sa C Mores expert Anders Andersson.

1 tim
Darjan Bojanic gjorde ett fint mål. JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
undefined

Målfest när Hammarby slog Blåvitt – hakar på i toppen

Publiken på ett välfyllt Tele2 Arena fick jubla redan efter ett par minuter när Vladimir Rodic gjorde 1–0 för Hammarby mot IFK Göteborg. Och det var bara början på en riktig målfest – redan efter en kvart hade Hammarby gjort ytterligare två mål innan Göteborg reducerade.

Efter paus upprepade sig historien – tre mål för Hammarby och ett för Göteborg gjorde att slutresultatet skrevs till hela 6–2.

Göteborgs Sebastian Eriksson var besviken efter matchen.

– Hammarby var mycket bättre i dag, vi var aldrig nära. Vi får försöka lära oss något av detta, sa Eriksson i C Mores sändning.

Segern tar upp Hammarby på en fjärdeplats i den jämna tabellen.

3 tim
Sebastian Larsson avgjorde på straff. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Tveksam straff när AIK vann: ”Faller väldigt lätt”

AIK har återtagit den allsvenska serieledningen efter seger med 2–1 mot Häcken på bortaplan. Det avgörande målet satte Sebastian Larsson på en straff sedan Karol Mets gått omkull i en duell med Paulinho.

Domaren Glenn Nyberg valde först att fria, men ändrade sig efter att ha pratat med den assisterande domaren. C Mores expert Erik Edman var tveksam till beslutet och även Häckenspelarna reagerade kraftigt.

– Jag tycker att Mets faller väldigt lätt och söker den straffen, sa Edman.

Segern för upp AIK på 49 poäng, två poäng före Djurgården med en match mer spelad.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019