Hem
Vincent Callebaut ligger bakom många spännande idéer på området. (Vincent Callebaut Architectures (pressbild))

Ekoarkitektur – hållbar idé eller knasig vision?

Enstaka byggnader som ser ut som hybrider av växthus och bostadshus har redan dykt upp på olika håll i världen, bland annat i Singapore och Taipei. Men företeelsen – som kan sorteras in under begreppet ekoarkitektur – har framför allt manifesterats i form av futuristiska bilder signerade arkitektbyråer, som gärna puffar för konceptet när man skissar på framtidens bostäder. Men vad är det här för typ av byggnader, egentligen?

Det rör sig om byggnader som dels är byggda i material som kräver mindre energi att ta fram än betong och stål, som ofta har solceller och vindkraftverk på taken och som inte sällan är klädda i gröna växter som slingrar sig runt balkongerna.

Nätmagasinet Omvärlden skriver i en artikel att de mest visionära och futuristiska utkasten på det här området fortfarande befinner sig på ritbordsstadiet. Inte minst den belgiske arkitekten Vincent Callebaut har gjort sig känd för skisser på tornliknande byggnader som till exempel har alger inneslutna i glas som omvandlar solenergi till biobränsle.

Callebaut har även föreslagit ett 32-våningshus i den filippinska metropolen Cebu under projektnamnet ”Rainbow Tree”, skriver sajten Designboom. Huset, som är byggt i timmer, har balkonger designade för olika former av odling och generar inte några växthusgaser.

Inhabitat skriver att huset dessutom kommer att hysa en ekologiskt hållbar fiskodling samt en fruktodling, som tillsammans ska kunna generera två kilo mat i veckan till varje hushåll i huset. Byggnaden kommer utöver bostäder även att bestå av kontorslokaler.

Svenska arkitekter, stadsplanerare och andra experter är en aning skeptiska till att liknande projekt kan bli aktuella i Sverige.

– Människor vill inte bo i träd eller på öar som flyter omkring hur som helst, säger Elin Andersdotter Fabre, projektledare för tankesmedjan Global Utmanings program för hållbara städer till Omvärlden.

Hon tror att vi lever ungefär så som vi vill idag, och menar att framtiden snarare kommer att kännetecknas av städer utan bilberoende.

Hon får medhåll av Torleif Falk som är stadsarkitekt i Stockholm, som tror mer på lågenergihus och att digitaliseringen kommer att medföra de största förändringarna när det gäller miljövänliga hus.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen