Hem
Från vänster: Jens Magnusson, Claudia Wörmann, Emma Persson och Ingela Gabrielsson.

Ekonomer: Bopriserna kan falla med 15 procent – folk kan tvingas sälja sina hem

Coronakrisen kan komma att slå mot de svenska bostadspriserna, tror flera privatekonomer i Omni Ekonomis enkät.

Det är inte orimligt om priserna går ner 5 procent, menar Länsförsäkringars Emma Persson. SEB:s Jens Magnusson tror att virusutbrottet kan göra att vi får se bopriser som är 10–15 procent lägre än toppnivåerna.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson menar att bostadspriserna påverkas negativt om Sverige får en ”stor och långvarig arbetslöshet” och att vissa som blir arbetslösa kan få svårt att bo kvar i sina hem.

Gabrielsson och Magnusson tipsar också privatpersoner om att binda delar av sina bostadslån just nu. Men den som binder bolånet ska noga tänka igenom hur länge man ska bo kvar i bostaden, slår SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann fast.

Här nedanför ger kvartetten sin syn på hur viruset slår mot bostadsmarknaden, vad köpare och säljare ska ha i åtanke just nu och hur man ska tänka kring bolånet.

Hur kommer coronakrisen att påverka bostadspriserna, tror du?

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

”Det handlar framförallt om effekterna på i första hand arbetslösheten. Om vi får en stor och långvarig arbetslöshet kommer det att påverka bostadspriserna negativt. De som är arbetslösa får svårt att bo kvar och blir tvungna att sälja. Andra väntar med att köpa nytt. Vi kan också få skattehöjningar för att ha råd med mer omfattande bidrag och höjda ersättningsnivåer i socialförsäkringssystemen. Allt detta gör att många kommer att känna sig fattigare även om man har jobbet kvar. Det kan bidra till att fler avstår eller avvaktar med en bostadsaffär”.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

”Det kommer att ta tid innan vi ser en påverkan, men en nedgång på cirka 5 procent är inte orimligt”.

Jens Magnusson, privatekonom SEB

”Negativt. Bostadsmarknaden påverkas ofta mindre än man tror av börsnedgångar men när den reala ekonomin tvärstannar, med negativ tillväxt och stigande arbetslöshet, bör bostadspriserna påverkas negativt. Hur mycket är svårt att säga men i nuläget verkar en nedgång med mellan 10 och 15 procent från toppen rimligt”.

I nuläget verkar en nedgång med mellan 10 och 15 procent från toppen rimligt

Claduia Wörmann, boendeekonom SBAB

”Det beror på hur långvarig coronakrisen blir. Svårigheten ligger i att det handlar om ett virus. Och det är åtgärderna i samband med att förhindra smittspridningen som leder till ekonomiska effekter. Om alla permitteringar övergår i arbetslöshet blir det en större sättning på marknaden än om vi får bukt med spridningen och restriktioner kan hävas tidigt”.

(Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Hur bör säljare tänka nu?

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

”Jag tycker att man i första hand måste se till behovet av att sälja. Vad är anledningen? Om man ska sälja för att köpa en annan bostad är det viktigaste att det sker i samma marknad. Jag avråder från att försöka göra ”klipp” på bostadsmarknaden”.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

”Sälj först innan du köper nytt! Ta med i beräkningen att du kanske inte får lika bra betalt som du tror. Pimpa lägenheten så bra du kan, ta hjälp av en mäklare med ett bra spekulantregister och ha tålamod”.

Jens Magnusson, privatekonom SEB

”De flesta bostadssäljare ska också köpa en bostad, någonstans ska man ju bo. Då är det klokt att sälja först och köpa sedan. Då vet man vad man har att röra sig med och riskerar inte att köpa dyrt och sedan inte få så mycket betalt för sin befintliga bostad, som man hade tänkt och behöver. Man ska också rikta in sig på att säljtiderna just nu är längre och att du har konkurrens av ett ganska stort utbud eftersom många just nu vill sälja”.

Claduia Wörmann, boendeekonom SBAB

”Som säljare är det bra att tänka på det lägsta pris man kan tänka sig att sälja för. Räkna på det. För högt satta förväntningar kan leda till att affären drar ut på tiden och du måste prissänka. Sätt priset i relation till vad du köpte din bostad för och inte i relation till all time high. Det görs fortfarande affärer, sätt ut din bostad till försäljning med god framförhållning”.

Sätt priset i relation till vad du köpte din bostad för och inte i relation till all time high.

(Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Och hur bör köpare tänka i nuläget?

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

”Det är samma resonemang som för en säljare. Undantaget här är förstagångsköpare, som nu kan ha bättre möjligheter att hitta en bostad till lägre pris, om det är så att bostadsmarknaden viker nedåt. Men man måste ändå alltid utgå från sina egna behov och sin egen ekonomi”.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

”Som köpare bör du inte räkna med att göra fynd utan som alltid göra din bostadsaffär med en sund och långsiktig kalkyl utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Letar du bostadsrätt finns det mycket att välja på så ta god tid på dig och läs på om föreningen. Hyr föreningen exempelvis ut lokaler till restauranger eller annan besöksverksamhet? Kolla upp hur det går för dem!”.

Jens Magnusson, privatekonom SEB

”Det kan låta självklart men det är viktigt att komma ihåg att bostadspriser kan gå både upp och ner. Det är inte en investering med samma självklart positiva avkastning som det såg ut för några år sedan. Med det sagt kan man dock självklart göra bostadsaffär även i dessa tuffa tider. Behöver man bostad och har ekonomi att klara av det på både kort och lång sikt, då kan man absolut slå till och köpa. Men man ska göra det med viss försiktighet och till exempel komma ihåg att den amorteringsfrihet man just nu kan beviljas är tillfällig”, säger han och fortsätter:

”Från och med september 2021 ska man återgå till tidigare amorteringskrav så det gäller att ha en bostadsekonomi som klarar det”.

Claduia Wörmann, boendeekonom SBAB

”Som köpare är det lätt att snabbt anpassa sig till en marknad med sjunkande priser. Visst har det skett en prisjustering nedåt men tro inte att det är reapriser på en outlet. Sätt rimliga förväntningar. Håll koll på din arbetssituation och inkomst, hör med arbetsgivaren hur säker din anställning är. Gå med i A-kassan. Kan du så tycker jag också att du ska lägga dig under lånelöftessumman”.

(Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Vad är bäst för personer med bolån i dagsläget – binda eller hålla rörligt?

Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

”Boräntorna prognosticeras att förbli låga. Men jag tycker att det är ett bra tillfälle att binda åtminstone en del av lånet, då en del av de bundna räntorna nu faktiskt är lägre än den rörliga tremånaders-räntan. Särskilt för de med stora bolån och små marginaler i sin ekonomi”.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

”Räntorna blir förmodligen låga under den närmaste tiden, men ta höjd för din personliga situation. Kan du räkna med att behålla jobbet? Har du stora marginaler om räntan trots allt stiger? Var alltid beredd på olika scenarier”.

Räntorna blir förmodligen låga under den närmaste tiden, men ta höjd för din personliga situation

Jens Magnusson, privatekonom SEB

”Det beror på individens situation, de privatekonomiska marginalerna, om man tänker flytta i närtid och så vidare. MEN ska man ändå ge ett råd så är det att för de allra flest är det bättre att tänka ”både och” än ”antingen eller”. Riskspridning är bra både när det gäller sparandet och låneräntorna. Dela upp lånet i flera delar och ha någon del rörligt och ett par delar bundet på olika bindningstider. Då får du nytta av ett fortsatt lågt ränteläge men samtidigt en gardering om till exempel en fortsatt krympande riskaptit, staternas kraftigt stigande lånebehov och bankernas stigande upplåningskostnader, skulle göra att bolåneräntorna stiger mer än väntat”.

Claduia Wörmann, boendeekonom SBAB

”Skillnaden mellan rörlig och längre bindningstid är väldigt liten – ibland ingen skillnad alls. Om du känner dig orolig för allt som händer just nu kan det kännas skönt att veta din exakta räntekostnad för lånet, och är du generellt orolig, då tycker jag att du ska binda hela eller delar av lånet. En viktig aspekt om du binder, tänk noga igenom dina planer för hur länge du tror att du ska bo i din bostad”.

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen