Ekonomer om kronan: ”Minusränta motiverad”
Riksbankens penningpolitik är inte förklaringen till att kronan utvecklats sämre än andra ledande valutor de senaste 30 åren. Det finner ekonomerna Harry Flam och Mats Persson i en ny ESO-rapport, skriver de på DN Debatt.
De menar att försvagningen kan förklaras av andra faktorer, såsom de högre marknadsräntorna i framförallt USA.
”Riksbankens minusränta har varit välmotiverad med hänsyn till dess inflationsmål, och den försvagning av växelkursen som minusräntan lett till har stöttat penningpolitiken”, skriver de.
Om debattörerna
Harry Flam, professor emeritus på Stockholms universitet
Mats Persson, professor emeritus Stockholms universitet
bakgrund
Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi
Wikipedia (sv)
Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) är en oberoende kommitté under Finansdepartementet som har till uppgift att bredda och fördjupa underlaget inför samhällsekonomiska och finanspolitiska beslut. Uppgiften fullföljs framför allt genom att forskare och andra experter får i uppdrag att genomföra studier som ges ut i ESO:s skriftserie och publiceras på expertgruppens hemsida. ESO utgör på så sätt en brygga mellan forskning och politik.
ESO har även som uppgift att sprida kunskap och information om finanspolitiska och samhällsekonomiska frågor. ESO anordnar därför seminarier, framför allt i anslutning till att nya rapporter publiceras. Debatten stimuleras också genom att rapportförfattarna i vissa fall skriver debattartiklar.
ESO inrättades 1981, lades ned i juni 2003 av regeringen Persson och återinrättades i december 2007 av regeringen Reinfeldt (Dir.2007:46). Vid nystarten 2007 utsågs Lars Heikensten till expertgruppens ordförande. Han efterträddes 2013 av Hans Lindblad som år 2021 efterträddes av nuvarande ordförande Karolina Ekholm.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen