Stefan Ingves. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs. inflationen

Ekonomer: Prekärt läge för Ingves – kronan vinnare

Dagens räntebesked speglar det prekära läge och den svåra balansgång Riksbanken har framför sig. Det skriver SBAB:S chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Enligt Boije är det ofrånkomligt att Riksbanken måste börja normalisera ränteläget efter flera år av extremt expansiv penningpolitik. Problemet är tajmingen – Riksbanken planerar att höja räntorna samtidigt som Sverige är på väg in i en konjunkturavmattning med ett dämpat inflationstryck.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist skriver på Twitter att det finns motiv för en ny höjning bort från krisräntan om inflationsförväntningarna ligger kvar kring 2 procent, men en besvärande faktor för Riksbanken är kronsvagheten.

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, menar att kronan är vinnare på dagens räntebesked, och lyfter fram att Riksbankens mandat att intervenera på valutamarknaden nu försvinner.

Läs tidigare

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

11 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

4 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport