Hem
El-Erian intill Phillipskurvan. (TT/Wikimedia Commons.)

El-Erian: Lägligt med en ospännande jobbrapport

På fredag släpps USA:s jobbrapport för september. Den kommer av allt att döma att präglas av en tillfällig orkaneffekt – efter stormen Irma – men inte ha några större konsekvenser för Federal Reserves penningpolitik och sannolikheten för en räntehöjning i september, skriver Mohamed A. El-Erian i ett inlägg på Bloombeg View.

Därför hoppas han att diskussionerna om veckans rapport handlar mer om den svaga löneökningen i stället för sedvanligt fokus på arbetslösheten och antalet nya jobb.

”Sedan recessionen har lönerna ökat i en hyfsat begränsad takt som ligger långt under det som förutspåddes i den historiska beräkningen Phillipskurvan, som mäter relationen mellan arbetslöshet och lönetillväxt”, skriver han och fortsätter:

”Som ett resultat av det har den starka utvecklingen i jobbrapporten inte minskat den höga nivån av ekonomisk osäkerhet som kommer med lågt betalda och osäkra jobb”.

bakgrund
 
Phillipskurvan
Wikipedia (sv)
Phillipskurvan är en graf inom makroekonomin som visar sambandet mellan inflationen och arbetslösheten. I sin klassiska form visar Phillipskurvan på ett negativt samband mellan inflation och arbetslöshet; låg arbetslöshet åtföljs av hög inflation och omvänt. Konjunkturcykler motsvarar en förflyttning längs kurvan. Philipskurvan fick sitt namn av den nyzeeländske nationalekonomen William Phillips som 1958 publicerade en studie över Storbritanniens ekonomi under åren 1861–1957, där Phillips fann detta samband. Studier på ytterligare länder gav samma samband. Phillipskurvan i sitt klassiska utförande, avsedd som en allmängiltlig teori, formulerades 1960 av Paul Samuelson och Robert Solow. I slutet av 1960-talet visade sig dock att de observationer som gjordes inte passade in på Phillips-kurvan och i början av 1970-talet steg både inflation och arbetslöshet. Detta tillstånd kallas för stagflation. För att förklara dessa fenomen utvecklades teorin om rationella förväntningar som innebar att kurvan i sig inte ligger fast, utan förflyttas och byter form beroende på förväntningar om framtida inflation. Nära kopplat till denna vidareutveckling av Phillipskurvan finns också teorin om en naturlig arbetslöshetsnivå, NAIRU, Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment som utvecklats av ekonomen Milton Friedman.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen