Hem
Eli Göndör och Ann Heberlein. (Bjorn Mattisson/eligondor.com och TT)

Eli Göndör: ”Heberlein har fått något om bakfoten”

I en uppmärksammad gästkrönika på GP:s ledarsida uppmanade Ann Heberlein till en större medvetenhet om islam och kopplingen till terrorism.
”Vi måste hantera att majoriteten av de terrordåd som drabbar oss, våra värderingar, vår frihet, ja hela vårt sätt att leva, hämtar både argument och drivkraft ur islam”, skrev hon bland annat.
Nu får hon skarp kritik av författaren och mellanösternvetaren Eli Göndör. I ett inlägg på Facebook undrar han hur det går till när ”denna islam snärjer annars städade och kloka människor”.
”Det vi måste tala om, om vi nu måste tala om något, är vad det säger om vårt samhälle och liknande i Europa, att 40 procent av de som sökt sig till denna tolkning av islam är konvertiter”, skriver han.
Göndör menar vidare att det ”jihadisterna formulerat med hjälp av islams urkunder går att även formulera med hjälp av kristna och judiska urkunder”.
Han skriver att förklaringen står att finna i att islam sedan 80-talet genomgått ett systemsammanbrott. ”Detta har mötts av att Syrien och Irak brutit samman som stater och lämnat ett vakuum efter sig för vem som helst att härja i. Svårare än så är det inte.”

Efter kritik om felaktiga siffror i Heberleins text, har dessa tagits bort. Heberlein säger till GP att det är ”pinsamt”, men att det inte förändrar hennes argumentation.

bakgrund
 
Eli Göndör
Wikipedia (sv)
Eli Göndör, född 14 april 1958 i Hägersten, Stockholms kommun, är en svensk frilansskribent, författare och mellanösternvetare. Eli Göndör är son till den ungersk-judiske förintelseöverlevaren Ferenc Göndör. Han flyttade 1977 till Israel där han gjorde militärtjänst som fallskärmsjägare och fick senare graden sergeant med befälsbefogenheter. Han är sedan 2000 åter bosatt i Sverige och har bland annat arbetat som informatör vid Svensk Israel-Information 2002-2006. Har en fil.kand. i Mellanösternkunskap från Stockholms universitet. Tillsammans med Karin Sjögren kom Göndör 1998 ut med "Babatha Kvinnan i öknen" på Warne förlag och med Patrik Öhberg kom han 2009 ut med en antologi om sionismen på bokförlaget Atlantis. Han disputerade 2012 i islamologi vid Lunds universitet på en avhandling om muslimska kvinnor i Israel. En populariserad och förkortad version av avhandlingen har hösten 2012 givits ut av Atlantis förlag med titeln "Jag har mina känslor och mitt förstånd". Fler böcker: 2013 Religionen i demokratin, ett politiskt dilemmas återkomst , Timbro 2013 En bok om Ingmar Karlssons Bruden är vacker men har redan en man, Hydra förlag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen