Hem
Gruvan i svenska Kiruna – världens största underjordsgruva för järnmalm. Arkivbild. (Per Larsson / TT)

Elnätet behöver batterier – järn ses som lösning

Med mer vind- och solkraft i elnätet behöver energi kunna lagras för användning under hela dygnet.

Kostnaden för litiumjon-batterierna vi använder i allt från elbilar till mobiltelefoner har rasat med 90 procent det senaste decenniet. Men tekniken är knappast tillräckligt billig för att kraftfulla elnätsbatterier ska börja byggas ut i stora skala. Och priset kanske inte heller rasar lika mycket det här decenniet då litiumjon-battier använder sällsynta metaller som finns i begränsade mängder, skriver Bloomberg.

Men om det gick att bygga stora batterier med bara salt, vatten och järn – som det finns gott om i världen? Den goda nyheten är att det gör det.

Flera företag utvecklar och bygger nu så kallade järnflödesbatterier, skriver MIT Technology Review.

I teorin är tekniken lysande. Batterierna blir riktigt billiga att tillverka. De kan ge ström under många dygn och håller extremt länge.

I praktiken finns det fortfarande utmaningar, även om tekniken är till synes enkel. Effektiviteten är fortfarande låg, vilket betyder att långt mindre energi kommer ut ur batterierna än den som har laddats in.

Och så är det hållbarheten. Vätgas kan bildas under laddningen av batteriet och hanteras inte det förkortas batteriets livstid. Det amerikanska bolaget ESS tror sig ha hittat en lösning på vätgasproblemet som kan ge batterier en livstid på 20 år eller längre.

– Det här är en stor, stor grej. Vi har talat om flödesbatterier i evigheter och nu händer det faktiskt, säger Eric Toone, en av ESS:s investerare, till Bloomberg.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till mattias.magnusson@schibsted.com.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen