Elnätet – den osexiga nyckeln till grön omställning
”Elledningar är inte den sexiga delen av en grön energiomställning. Det är snarare den där sysslingen som du bjöd på festen bara för att du inte vill ha dåligt samvete.” Beskrivningen är Destenie Nocks. Hon är energiprofessor på Carnegie Mellon University. Samtidigt är elledningar en nyckel i energiskiftet, säger hon till NPR.
Snart är förhoppningen att en stor del av världens energi ska vara grönare. Vind- och solkraft blir överkomligare lösningar på fler och fler platser och ska kunna ersätta kol och gas. Men rent fysiskt kan de nya kraftverken inte placeras på samma ställen som de fossila kraftverken.
Det säger sig självt: Vindkraft måste ha vind och solkraft måste ha sol. Därför måste också elnätet byggas ut. Ska de fossila bränslena helt fasas ut kommer dessutom allt mer el krävas, till fler delar av samhället; bilar, uppvärmning och så vidare. Därmed måste ledningarna fysiskt vara tjockare, för att kunna transportera mer el. Och då räcker det inte med någon liten telefonstolpe, förklaras i ett reportage i Vox. Ställningarna måste vara både höga och breda för att kraftledningarna ska hållas tillräckligt långt ifrån varandra för att inte fatta eld. Av samma anledning måste de hållas på avstånd från allt annat.
Så, nej. Enorma ställningar med jättelånga ledningar är kanske inte det sexigaste en markägare vill pynta sina ägor med. Men det är nödvändigt om världen ska bli kvitt koldioxidutsläpp, säger Rob Gramlich, vd för organisationen Americans for a Clean Energy Grid, till mediebolaget.
– Ofta kan man få 99 procent av markägarna att gå med på det, men den sista procenten kan ta för evigt och kan sätta stopp för allt, säger han.
Att bygga ut elnätet kan ta väldigt lång tid och vissa menar att det därför måste prioriteras genast – även innan nya gröna kraftverk är på plats. Bloomberg beskriver att EU, som redan har världens mest utvecklade elnät, har planer på ett ännu mer utbyggt ”super grid” och att Kina vill se ett globalt nät med undervattenskablar mellan kontinenterna. Enligt den FN-stödda organisationen GEIDCO skulle ett supernät med 18 huvudledningar kunna vara klart omkring 2070, men då måste de nationella och regionala nätet stärkas först.
Här i Sverige förväntas elförbrukningen så småningom fördubblas och regeringen föreslog tidigare i år lagändringar som ska korta byggtiden för elledningar.
GEIDCO:s vision
![](https://i.ytimg.com/vi/s3ScJ_FwaZk/maxresdefault.jpg)
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.