Polisen på plats i Nacka efter skjutningen. Claus Meyer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen i Nacka

En av de skjutna i Nacka tros ha fått skador för livet

Läget för de två män som skottskadades i Nacka i söndags är stabilt, rapporterar Mitt i.

– Men en av dem kommer att få fysiska men för livet, säger Ola Österling, presstalesman hos polisen.

Till DN säger Österling att utredningen av skottlossningen är inne i ett mycket intensivt skede.

– Vi har hållit en del förhör, och det kommer att hållas kompletterande förhör också. Vi har också fått en del resultat från den tekniska utredningen, säger han.

Toppnyheter

Debatten om las

Sjöstedts ultimatum efter las-förslag: ”Då kan Löfven inte vara statsminister”

Vänsterpartiet går i taket över det förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd som januaripartierna kommit överens om, enligt SVT:s Agenda.

– Det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden, säger han och fortsätter:

– Om de väljer att fram med en lagstiftning som ser ut så här. Då kan Stefan Löfven inte vara statsminister.

Centerpartiet tycker å andra sidan att det är ett viktigt förslag för att skapa jobb och stötta småföretagare, säger vikarierande partiledare Anders W Jonsson.

Han betonar också att januariavtalet handlar om vilka förslag som ska läggas fram i riksdagen, och att hans parti drivit på för just detta.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO sågar las-förslaget: ”Kommer inte genomföras”

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sparkar bakut och kallar förslaget om ändrat anställningsskydd för ”totalt obalanserat” parterna emellan.

– Då måste regeringen och samarbetspartierna tillbaka till ritbordet. Den här utredningens förslag kommer inte att genomföras, säger han.

SVT:s Agenda har tagit del av ett utredningsförslag som januaripartierna kommit överens om som i praktiken innebär en uppluckring av anställningsskyddet genom ändringar av lagen om anställningsskydd.

Exempelvis vill man ändra turordningsreglerna och ta bort möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning.

3 tim
Tobias Baudin.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facktoppen sågar nya las: ”10–1 till arbetsgivarna”

Det nya förslaget om förändringar i lagen om anställningsskydd sågas rejält av kommunals ordförande Tobias Baudin.

– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna, säger Baudin till SVT:s Agenda, som fått ut förslaget.

Förslaget, som lagts fram av den utredning Januaripartierna lagt fram, innebär bland annat att facket fråntas möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning för företag med färre än 15 anställda och att fem personer kan undantas från turordningsreglerna vid uppsägning.

Idag 17:11
Läs mer om Debatten om las
Coronaviruset Smittan i Brasilien
Begravning i Brasilien. NELSON ALMEIDA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Brasilien

Smittan får USA att stoppa resor från Brasilien

USA:s president Donald Trump stoppar alla inresor från Brasilien, på grund av coronavirussmittan, rapporterar amerikanska medier. Beslutet gäller icke-amerikaner, som befunnit sig i Brasilien under de senaste två veckorna.

Brasilien har sett en kraftig uppgång i nya konstaterade fall den senaste tiden, och är en starkt bidragande faktor till att Världshälsoorganisationen pekat ut Latinamerika som smittans nya centrum i världen. Landet har nu näst flest konstaterade fall efter USA.

2 tim
Sörjande på begravning för covidoffer.  Edmar Barros / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om dubbelt så hög dödlighet bland urfolk

Dödligheten i covid-19 är dubbelt så hög för Brasiliens ursprungsbefolkning som för resten av landets befolkning, enligt en ny rapport som CNN rapporterar om.

En intressegrupp för urfolket har registrerat 980 smittfall och minst 125 dödsfall i gruppen, vilket skulle innebära en dödlighet på 12,6 procent. Den nationella motsvarande siffran är 6,4 procent.

Landets hälsomyndighet har registrerat färre smitt- och dödsfall i ursprungsbefolkningen, men då mäts inte dem som flyttat in till städer.

Idag 07:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

5 tim
Keir Starmer. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labourledaren: Ett prov – och Johnson misslyckades

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer går till hårt angrepp mot premiärminister Boris Johnson sedan Johnson uttryckt sitt fulla stöd för rådgivaren Dominic Cummings.

”Det här var ett prov för premiärministern, och han misslyckades”, twittrar Starmer efter Johnsons presskonferens. Han skriver vidare att det är en förolämpning mot det brittiska folket att inga åtgärder vidtas mot Cummings som gjort långa resor trots landets nedstängning.

Han ställer också krav på en omedelbar utredning.

5 tim
Bild från pressträffen. Andrew Parsons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarar Cummings långa resor: ”Agerat ansvarsfullt, lagligt och med integritet”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försvarar på nytt de långa resor hans rådgivare Dominic Cummings gjort trots misstänkta symptom på covid-19 och trots regeringens strikta reserekommendationer.

– Han har agerat ansvarsfullt, lagligt och med integritet på alla sätt, säger Johnson på en pressträff.

– Han följde instinkten som alla föräldrar har.

Cummings åkte till släktingar drygt 40 mil bort. Enligt rådgivaren gjordes resan för att släktingarna skulle ta hand om hans son mitt under brinnande pandemi. Politiker från både oppositionen och från regeringspartiet har krävt Cummings avgång.

Idag 16:06
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Ulf Kristersson. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Kristersson: Fler tester om regeringen sätter ner foten

Socialminister Lena Hallengren (S) skyller ifrån sig när hon säger att det är regionerna som är ansvariga för att se till att fler coronatester genomförs. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till SvD.

Han vill nu att regeringen fattar tydliga beslut som gör att storskalig testning kan komma igång.

– Hade regeringen satt ner foten och sagt att nu ska vi bygga en stor testorganisation i Sverige, då hade det skett också, säger Kristersson.

5 tim
Coronavirustest. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göteborgspolitiker: Målet om 100 000 inte förankrat

I Västa Götalandsregionen testas i nuläget runt 4 000 personer i veckan för det nya coronaviruset, en bra bit från de 17 000 tester som skulle vara regionens andel om målet om 100 000 tester i veckan ska nås.

Men regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) säger samtidigt till GP att man redan testar de grupper som enligt riktlinjerna ska testas, och att det är oklart vad syftet med målet är.

– Det var inte förankrat hos oss när man gick ut med 100 000 tester i veckan. Det är fortfarande inte riktigt utrett vad (regeringen) vill ha gjort, säger han.

Idag 15:38
Lena Hallengren/Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hallengren osäker på om svenska strategin är rätt: ”Klart att ingen av oss vet”

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i TV4:s ”Nyhetsmorgon” att hon inte svara på om Sveriges coronalinje är den rätta.

– Jag ska vara helt ärlig och säga att det är klart att ingen av oss vet om vi gör rätt, säger hon.

Hallengren säger också att det är ”jättetragiskt” att så många äldre har dött, något som kan göra att det är lätt att ”tappa perspektiven”.

Idag 08:41
Läs mer om Coronaviruset
5G-antenn i New York.  SHANNON STAPLETON / TT NYHETSBYRÅN
5G-utbyggnaden

Nu börjar svenska 5G-kriget – men få lär märka något

Tele2 och Telia kommunicerade under söndagen att man slagit på publika 5G-nät i Sverige, i framförallt storstadsområdena. Även Tre skickade ut ett pressmeddelande om en nära förestående lansering.

Startskottet för kapprustning om nästa generations datanät – men de allra flesta telefoner saknar dock kapacitet att nyttja tekniken i dag.

Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH, säger till TT att den genomsnittliga användaren inte lär märka några större skillnader vid förändringen till 5G, inledningsvis.

I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att behöva det kraftfullare nätet, det som kommit att kallas sakernas internet.

2 tim
TT
undefined

Tele2:s kupp mot Telia – startar svenskt 5G-nät i dag

Tele2 har på söndagen aktiverat Sveriges första publika 5G-nät i Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt ett pressmeddelande. Det innebär att kunder med 5G-kompatibla mobiltelefoner kommer att kunna surfa med över 1 gigabits hastighet – vilket är cirka fyra gånger snabbare än dagens 4G-nät.

Beskedet kan ses som något kuppartat mot konkurrenten Telia, som tillsammans med Ericsson hade planerat en pressträff på måndag för att inviga ”Sveriges första publika nät för 5G”, skriver DN.

Även om Telia nu inte hann först siktar bolaget på att kunna erbjuda 5G till större delen av centrala Stockholm till midsommar.

Idag 05:53
Läs mer om 5G-utbyggnaden
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Toppolitiker i Kungsbacka erkänner sexköp – fast i insats mot lägenhetsbordell

Kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, Hans Forsberg (M), misstänks för sexköp efter en insats mot en utpekad lägenhetsbordell, skriver GP. I ett pressmeddelande bekräftar Moderaterna uppgifterna och meddelar att Forsberg lämnar alla politiska uppdrag.

– Det som han har gjort är oacceptabelt. Även om detta är en personlig tragedi för en partikollega och vän, så är vi helt överens om att Hans måste lämna alla de politiska uppdrag han har för vårt parti, säger förbundsordförande Mikaela Waltersson.

Hans Forsberg själv erkänner händelsen.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger han i pressmeddelandet.

6 tim
Mikaela Waltersson. TT/Moderaterna
undefined

Hallands M-topp: Hans har gjort en olycklig grej

Hans Forsberg (M) har varit ordförande för kommunstyrelsen i Kungsbacka men väljer nu att hoppa av sedan han ertappats med att köpa sex vid en polisinsats mot en misstänkt lägenhetsbordell.

– Hans har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera. Med anledning av det lämnar Hans nu sina uppdrag, säger Mikaela Waltersson (M), förbundsordförande Hallandsmoderaterna, till TT.

Hon kallar vidare hans agerande ”förkastligt” och att det går emot partiets värdegrund. Partiet kommer nu att arbeta med att ta fram en efterträdare, vilket Waltersson tror kan vara klart om några veckor.

5 tim
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Idag 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

Igår 04:30
Sjögurka. Håvard Egge/ Sintef
Passion I Framtidens mat

Kan labbodlade sjögurkor vara framtidens superkost?

Odlad sjögurka kan bli vår nya supermat. Forskare vid Sintef Oceans Sea Lab i norska Trondheim undersöker nu om det är möjligt att föda upp sjögurkor i stor skala för den kommersiella marknaden, rapporterar Food Navigator.

Man hoppas på att det tiotal sjögurkor som finns i labbet ska föröka sig under 2020 och sneglar på hur produktionen går till i Asien. Arterna är relativt lika och förökar sig på samma sätt som fisk.

– Planen är att få dem att leka genom att utsätta dem för olika former av stress, säger forskaren Jan Ove Evjemo i ett uttalande.

Vattendjuret äts i torkad eller konserverad form i Asien men tros ha potential att slå sig fram på den västerländska matmarknaden som superkost. Sjögurkor innehåller många ämnen som är bra för människor: vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessutom innehåller de en hög mängd protein, och på senare år har forskning även visat att de innehåller antibakteriella och antiinflammatoriska ämnen.

Utgångspunkten för forskarna är att det kommer gå snabbare för sjögurkorna att fortplanta sig i en kontrollerad miljö på land än i vatten, där de oftast blir omkring en halvmeter långa.

Även vid Göteborgs universitet pågår det försök med sjögurkor och med tanke på att arten är så pass hotad att det råder fiskeförbud på dem i vissa delar av världen ser man en potential för export av odlade sjögurkor på sikt, skriver Fiskejournalen.

22 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat