Hem
(TT)

”En och annan mardröm måste anses vara billigt”

Efter att Alfons Åberg gett ett barn mardrömmar anmäldes en förskola till Skolinspektionen för att de visat filmen – sedan bröt ”Alfonsbråket” ut. I en kulturkrönika i DN vill Jan Holmberg sätta debatten i ett historiskt sammanhang där han diskuterar hur den statliga filmcensuren ersatts med ett privat alternativ: ”Vi har gått från ett påtagligt paternalistiskt system (...) till ett mer liberaliserat system som emellertid inte saknar inslag av repression. Tvärtom!”
Han fortsätter:
”Nu kan alltså en film, ’Odjuret och Alfons Åberg’, som sedan 1980 setts av miljontals – den har visats på barnprogramtid otaliga gånger i Sveriges Television, gått på bio och därmed granskats av filmcensuren (som fann den barntillåten och därmed fri att ses av bebisar) – anses så skadlig att den motiverar ett förbud för all filmvisning. Ironiskt, eller hur?”
Enligt Jan Holmberg har vi en skyldighet att att ge barnen möjlighet att träna sin förmåga att analysera och granska filmmediet i vårt informationssamhälle.
”Priset av en och annan mardröm bör ställas mot audiovisuell analfabetism. Då måste det anses vara billigt.”

Tidigare i ämnet:

bakgrund
 
Alfons och odjuret
Wikipedia (sv)
Alfons och odjuret är en barnbok skriven av Gunilla Bergström 1978. Den är en i serien av böcker som handlar om Alfons Åberg och är utgiven av Rabén & Sjögren Bokförlag. Den har även filmatiserats. En animerad filmatisering premiärvisades i SVT 2 den 5 januari 1980, under namnet "Odjuret och Alfons Åberg".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen