Bild ur amerikanska ordboken Merriam Webster. Jenny Kane / TT NYHETSBYRÅN
Decennieskiftet

Engelsk motsvarighet till ”hen” är årtiondets ord

Amerikanska lingvister har röstat fram pronomenet ”they” till decenniets ord, skriver internationella medier. ”They” har de senaste åren börjat användas av personer som inte vill identifiera sig som ”hon” eller ”han” och kan sägas vara den engelska motsvarigheten till svenskans ”hen”.

– När en så grundläggande del av språket som pronomen blir en viktig indikator på samhällstrender så plockar lingvister upp det, säger språkforskaren Ben Zimmer, ordförande för American Dialect Society, till Reuters.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Polisbilar utanför hotell H10 Costa Adeje på Teneriffa. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

5 tim
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Expressens kulturchef Karin Olsson vid en stödmanifestation för Gui Minhai.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Krönikor: Fallet ett öppet sår mellan Sverige och Kina

Domen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai kan ses som ett sätt att straffa Sverige för att ha försökt sätta sig upp mot Kina, menar Aftonbladets Wolgang Hansson.

”Fallet med Gui Minhai har successivt utvecklats till ett öppet sår i relationen mellan Sverige och Kina”, skriver han i en kolumn i tidningen.

Expressens kulturchef Karin Olsson kallar domen för ”skandalös” och menar att den i förlängningen är ett hot mot oss alla eftersom Kina försöker exportera sin syn på yttrandefrihet till Sverige.

”Det är något oerhört att Kina nu också har dömt en svensk man till tio års fängelse för att han skrivit och sålt böcker.”

6 min
Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
undefined

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

2 tim
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

5 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Ulf Kristersson/ Stödmanifestation för Gui Minhai TT
undefined

Kristerssons kritik efter domen: ”Inte varit på tårna”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Expressen tv att domen mot den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är ”ett justitiemord”.

Kristersson är kritisk mot Sveriges agerande anser att man borde ha gjort mer för att samla internationellt stöd för ett frigivande.

– Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig, säger han till TT

5 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai
Södersjukhuset Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Efter vårdlarmen – ny grupp ska stötta Sös

Regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp leder en särskild grupp som ska försöka lösa problemen på Södersjukhusets akutavdelning, skriver DN och TT.

Gruppen ska fokusera på vården av multisjuka patienter och på att öka genomströmningen på akuten.

Utöver Lundberg Uudelepp ingår bland andra Södersjukhusets direktör i gruppen, som ska arbeta åtminstone fram till i sommar, då Södersjukhusets nya akutmottagning öppnar.

I söndags gick Södersjukhuset för tredje gången i år upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist.

44 min
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

Igår 07:14
Anders W Jonsson (C): Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C-toppen om vårdens kris: ”Kastar paj på varandra”

Centerpartiets toppnamn Anders W Jonsson, vikarie på partiledarposten för Annie Lööf, är kritisk mot debatten som förs om vården i Stockholm just nu.

– Jag vänder mig starkt mot att den här bilden att man utifrån en kaotisk helg på Södersjukhuset försöker kasta paj på varandra, säger Jonsson till SvD.

Han säger att situationen just nu varken är region Stockholms eller regeringens fel utan ett delat ansvar mellan de två samt verksamhetsledningen för sjukhuset. Sjukhuset gick under helgen upp i stabsläge men detta hävdes sedan under måndagen.

Igår 22:28
Läs mer om Framtiden i sjukvården

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund