EQT:s styrelseordförande Conni Jonsson.  Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

EQT värderas till upp till 65 miljarder, enligt prospekt

EQT siktar på att börsnoteras i prisintervallet 62–68 kronor, enligt ett pressmeddelande. Det ger ett marknadsvärde på mellan cirka 59 och 65 miljarder kronor.

Det var i början av september som EQT bekräftade att de ska noteras på Stockholmsbörsen. Uppgifter om en värdering på allt mellan 40 och 70 miljarder har florerat.

Erbjudandet omfattar drygt 190 miljoner aktier, varav knappt 87 miljoner är nyemitterade och 104 miljoner är aktier som säljs av befintliga aktieägare, heter det.

Beräknad första handelsdag på Nasdaq Stockholm är den 24 september.

Läs mer

Toppnyheter

SMHI varnar för att bland annat lagan kan svämma över. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elverk hotas av vattnet – pumparna går för fullt

Vatten riskerar att tränga in i elverket i Ljungby och räddningstjänsten gör nu allt de kan för att stoppa vattenflödet. P4 Kronoberg rapporterar att flera pumpar är i gång och man byggt vallar för att hindra vattnet från ån Lagan.

Dessutom har man förstärkt fönster och dörrar, skriver SVT Småland.

– Detta är det mesta jag någonsin har sett, säger Jan Olsson, elnätschef vid Ljungby energi, till P4.

I Halland har man begärt nationell hjälp för att lösa situationen med översvämningar.

Igår 17:51
 Vattnet står högt i Lagan i Laholm på söndagen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Halland begär förstärkning efter unika vädervarningen

Halland begär nationell förstärkning till följd av översvämningar i länet, rapporterar TV4 Nyheterna. Beskedet kommer efter ett krismöte till följd av ovädret som har fått vattennivåerna att stiga.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, uppmanar privatpersoner att göra sig redo.

– Man har stort eget ansvar som fastighetsägare så det gäller att vara förberedd med bland annat pumpar, säger han till tv-kanalen.

SMHI har klass 3-varnat för de höga vattennivåerna i Lagan och Nissan. En sådan varning utfärdas i snitt en gång vart 50:e år, enligt SVT.

Igår 15:20
Läs mer om Vintervädret
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

1 tim
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: ”Patientsäkerheten har periodvis varit noll”

Hela veckan har varit krisartad på Södersjukhuset i Stockholm som nu gått upp i stabsläge, rapporterar DN.

– Patientsäkerheten har periodvis varit noll, där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkarbedömning, säger Alexandra Rajevic, läkare på akuten, till tidningen.

Hon har själv jobbat 19 timmar under natten mot torsdag.

Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det råder platsbrist på sjukhuset. VD:n för sjukhuset säger till Aftonbladet att influensa är en av orsakerna.

– Vi har en ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård, säger Mikael Runsiö.

Igår 18:05
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritik mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

Igår 16:21
Läs mer om Framtiden i sjukvården
David Ayres JOHN E. SOKOLOWSKI / BILDBYRÅN
undefined

Ismaskinsföraren som blev målvakt hyllas i Carolina

Ismaskinsföraren David Ayres hyllas nu med en egen dag i Raleigh där NHL-laget Carolina Hurricanes spelar sina matcher.

”Staden kommer att hedra honom genom att formellt förklara tisdag som David Ayres-dagen”, skriver borgmästaren Mary-Ann Baldwin på Twitter.

Under natten till i går blev Ayres osannolik hjälte när Hurricanes vann med 6–3 på bortaplan mot Toronto. Vid ställningen 4–1 hade båda Hurricanes målvakter tvingats kliva av skadade. Ismaskinsföraren och Toronto-bon Ayres, som var arenans ”nödlägesmålvakt”, fick då hoppa in och släppte in de två första skotten till 4–3 – men spikade därefter igen kassen och ledde med sina åtta räddningar Hurricanes till seger.

1 tim
Läs mer om NHL 19/20
Donald Trump och hustrun Melania Trump.  MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Indienresa

Trump har landat i Indien för två dagar långt besök

USA:s president Donald Trump har landat i Ahmedabad i västra Indien där han togs emot av landets premiärminister Narendra Modi, rapporterar CNN.

– Välkommen till Indien, skriver Modi på Twitter.

Trump är i Indien för ett två dagar långt statsbesök där han bland annat ska besöka palatset Taj Mahal och New Delhi.

Den amerikanska presidenten har utlovat ett större handelsavtal med Indien i framtiden, men det är inte troligt att parterna kommer att nå en överenskommelse under det här statsbesöket.

1 tim
Donald Trump och hustrun Melania Trump inför resan till Indien. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps utmaning i Indien: Bara äta vegetarisk mat

Donald Trump är känd för att föredra klassisk amerikansk mat som stekar och hamburgare, men inte vara särskilt förtjust i grönsaker. Men under hans förestående besök i Indien kan han tvingas göra avsteg från sina vanliga matvanor, skriver CNN.

Presidenten ska bland annat besöka områden där kor ses som heliga och köttätande på sina håll är så tabubelagt att det inte görs offentligt.

Den indiske premiärminister Narendra Modi, som är värd för besöket, är också en hängiven vegetarian som uppges planera att bjuda Trump på vegetarisk mat under de officiella måltiderna.

Igår 23:28
Affischer med Modi och Trump på flygplatsen i Ahmedabad. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jättearrangemang väntar när Trump besöker Indien

USA:s president Donald Trump reste på söndagen till Indien för sitt första besök i landet under sin tid som president. Besöket är ett jättearrangemang som förberetts under lång tid. Bland annat ska Trump tala på en enorm cricketarena dit han ska färdas i en bilkonvoj.

Utmed vägen till arenan har en flera hundra meter lång mur byggts för att dölja ett slumområde.

Trump och den indiske premiärministern Modi uppges komma bra överens och Indien är USA:s näst största handelspartner, skriver Ekot. Men Trumps ”America first”-politik har minskat USA:s handelsunderskott i förhållande till Indien och länderna har haft svårt att enas om ett nytt handelsavtal.

Förväntningarna på att besöket ska leda till konkreta framsteg på handelsområdet är dock lågt ställda, skriver NBC.

Igår 23:15
Läs mer om Trumps Indienresa
Strandade passagerare väntar på att få resa hem.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

Gran Canarias flygplats öppen igen sedan midnatt

Strax efter midnatt öppnade Las Palmas flygplats på Gran Canaria igen. Det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes på lördagen efter att en sandstorm lamslagit flygtrafiken, vilket påverkat mellan 12 000 och 14 000 resenärer. Av dem är flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med SAS, Ving, Norwegian och TUI, skriver TT.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen. Flygplatsoperatören Aena uppmanar alla resenärer att nu kontakta respektive flygbolag för information om avgångar.

Flygbolaget SAS uppgav på söndagskvällen att deras flighter till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn kommer att avgå tidigast på måndagsmorgonen.

3 tim
Hela flygplatsen sveptes in i sanden. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strandade turister blir kvar – flygplatsen stängd igen

Flygplatsen på Gran Canaria öppnade under en kort stund på söndagen men fick snabbt stänga igen, skriver TT. Orsaken är den sandstorm som svept in över ön.

Flera tusen turister, varav hundratals svenska, är fast på ön och det är oklart när de kan flyga hem. Enligt SAS kommer bolaget inte att flyga från ön under söndagen. John Eckhoff, informatör på SAS, säger att de jobbar på att hitta hotell åt sina resenärer.

– Men det är svårt att hitta ledig kapacitet, säger han.

Expressen skriver att många svenskar tvingats övernatta på flygplatsen. Mats Linderholm berättar att det under den gångna natten var fullt med folk på flygplatsen.

– Då låg vi nästan på varandra, säger han.

Igår 16:54
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen väntas inleda med rejält fall

Efter fredagens svaga stängningar på både Europa- och USA-börserna indikerar förhandeln på IG Markets att även veckans handel kommer inledas med ordentliga nedgångar.

Den tilltagande cornovirusoron med dödsfall som ökade i Sydkorea, Italien och Mellanöstern får investerarna att sälja, rapporterar Reuters.

OMXS30-terminen på IG Markets är ner 1,7 procent med mindre än en timme kvar till Stockholmsbörsens öppning.

Även terminshandeln i USA är ner kraftigt då S&P 500 är ner 1,5 procent och Nasdaq -2 procent.

Spridningen av coronaviruset får också oljepriset att falla tungt på måndagsmorgonen. Både brent och WTI är ner över 2,5 procent.

Börserna i Asien handlades tydligt nedåt på måndagen. Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasar över 3 procent på måndagsmorgonen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga.

Samtidigt rådde viss lättnad i Kina efter att antalet nya rapporterade coronafall bromsats in. Indexen steg på rapporten, skriver Direkt.

Texten uppdateras.

42 min
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasar 3 procent på måndagsmorgonen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backar 2,5 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien är utvecklingen blandad. Vid 05.50 ser det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +0,9 %
• Hang Seng: −1,5 %
• Kospi: −3,1 %

3 tim
Läs mer om Dagens börs