Hem
Bild ur dokumentärserien på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994./Jonas Bäckstrand vid Statens haverkommission. (DPLAY/TT)

Estonia undersöks med ekolod efter nya uppgifter

I dag inleder Statens haverikommission en tio dagar lång förstudie med ekolod på platsen där Estonia förliste för över 26 år sedan, efter att det framkommit nya uppgifter om tidigare okända hål i fartygets skrov. Det skriver TT.

I går lämnade ett svenskt och ett estländskt fartyg sina hemmahamnar för att delta i förstudien, som ska avgöra vilka åtgärder som behövs för att kunna granska de tidigare okända hålen i vraket.

– Vi kommer att ha utrustning som är monterad på fartygen, som släpar efter fartygen i vattnet och vi kommer att ställa ner sonarutrustning på botten runt fartyget, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör för Statens haverikommission, till TT.

En undervattensrobot med kamera ska också ta bilder och datan kommer senare att visualiseras med hjälp av forskare från Stockholms universitet, ett arbete som kan ta upp till tre månader.

bakgrund
 
Estoniakatastrofen
Wikipedia (sv)
Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste över huvud taget under sent 1900-tal. Inget straffrättsligt ansvar har utkrävts för katastrofen. Under 2005 konstaterades det att M/S Estonia transporterade militärmateriel i september 1994, en kort tid innan förlisningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen