Hem
Jonas Bäckstrand, Statens haverikommissions utredningsordförande, i hamnen på Verkö Karlskrona, på fartyget Viking Reach innan avgång för att påbörja undersökningen av fartyget Estonia. (Magnus Lejhall/TT)

Estoniadykare letar efter explosionsrester på vraket

I dag påbörjar Statens haverikommission dykningar vid Estonias vrak, nästan 29 år efter att fartyget förliste.

I samband med undersökningarna ska dykarna bland annat ta prover för att se om det kan finnas explosionsrester på vraket, rapporterar Ekot. Anledningen är att det diskuterats om det kan ha förekommit en explosion på Estonia.

I samband med dykningarna ska man även fotografera inne på bildäck och bärga bogrampen. Målet är att få en tydligare bild av hur förlisningen av Estonia gick till, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission, till TV4 Nyheterna.

– Framför allt handlar det om att få fram så mycket fakta som möjligt, säger han.

Enligt den utredning som gjordes förra året uppkom hålen på styrbordssidan när fartyget träffade botten. I nuläget finns inget som tyder på att den teorin inte skulle stämma, säger Bäckstrand.

bakgrund
 
Estoniakatastrofen
Wikipedia (sv)
Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då den estniska bil-och passagerarfärjan M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste över huvud taget under sent 1900-tal.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen