Hem
Bild av Estonia i Stockholm (436 / AP)

Estoniaöverlevare: Sverige bör stötta estnisk utredning

Efter flera dåligt skötta utredningar av Estoniakatastrofen bör Sveriges regering ekonomiskt stötta den granskning som just nu pågår i Estland, eftersom pengarna där är slut. Det skriver 17 överlevare på DN Debatt.

De vill även att den nytillträdda regeringen säkerställer en oberoende utredning av vad som hände den 28 september 1994. Bland annat vill gruppen se mer resurser för att granska den mycket kritiserade svenska haverirapporten i sin helhet efter hålen i skrovet som upptäcktes 2020.

”Att inte grundligt utreda och klargöra orsaken till förlisningen urholkar samhällstilliten och vår gemensamma tro på framtiden”, skriver de.

Om debattörerna

Christer Eklöf

Anders Eriksson

Birgit Eriksson

Erik Gemheden

Jan Grafström

Sara Hedrenius

Tage Hellgren

Kent Härstedt

Urban Lambertsson

Magnus Lindström

Martin Nilsson

Anita Persson Flygare

Carl-Eric Reintamm

Rolf Sörman

Wanda Wachtmeister

Yasmina Weidinger

Mikael Öun

Läs mer

bakgrund
 
Estoniakatastrofen
Wikipedia (sv)
Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då den estniska bil-och passagerarfärjan M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste över huvud taget under sent 1900-tal.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen