Estonias bogramp bärgad – ska undersökas i Estland
Estonias tolv ton tunga bogramp bärgades i natt efter att Statens haverikommission och motsvarande myndigheter i Finland och Estland arbetat med att undersöka vraket i fem dagar. Den ska nu föras till Estland för vidare undersökningar.
Beslutet att göra nya undersökningar grundar sig i det som framkom i dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, som sändes 2020. Myndigheter tror att den information som nu tagits fram kommer att ge definitivt svar på frågan varför Estonia sjönk.
– Sammantaget tror jag absolut att det kommer att räcka, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission, till TT.
bakgrund
Estoniakatastrofen
Wikipedia (sv)
Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då den estniska bil-och passagerarfärjan M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste över huvud taget under sent 1900-tal.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen