”Ett svenskt gendarmeri behövs vid upplopp”
De svenska verktygen för brottsbekämpning är förlegade och måste förnyas. Det skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, på DN Debatt.
Han efterlyser inrättandet av en kommunal polis som kan bygga tillit i lokalsamhället, och att kommunernas säkerhetsorganisation utvecklas.
”Det är i kommunerna som regeringens huvudsakliga ’paradigmskifte’ måste få sitt genomslag och det är i kommuner som slaget om säkerheten och tryggheten står.”
Lindgren anser också att ett svenskt gendarmeri – en typ av militär polisstyrka som finns i flera sydeuropeiska länder – bör bildas för att kunna sättas in vid upplopp och större händelser.
Om debattörerna
Magnus Lindgren, generalsekreterare, Stiftelsen Tryggare Sverige
bakgrund
Gendarmeri
Wikipedia (sv)
Gendarmeri är en militärt organiserad poliskår, i vissa fall direkt knuten till ett lands försvarsmakt, som vanligtvis förekommer på landsbygden (som lantpolis), men kan även användas som nationella säkerhetsstyrkor, bland annat för att sättas in vid kravaller.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen