EU:s nya transparenskommissionär Vera Jourova, Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU vs techjättarna

EU kan lagstifta mot falska nyheter på sociala medier

De amerikanska techjättarna Facebook, Google och Twitter måste göra mer för att bekämpa disinformation på sina plattformar, anser EU. Nu upprepar unionen sin varning om att den kan införa tvingande lagstiftning.

”Vi kan inte acceptera det här som det nya normala”, säger EU-kommissionärerna Vera Jourova, Julian King och Mariya Gabriel i ett gemensamt uttalande. De ansvarar för transparens, säkerhet och digital ekonomi i EU.

Under tisdagen publicerades den sista rapporten där EU har granskat hur väl bolag följde den frivilliga uppförandekoden om att bekämpa disinformation inför EU-valet i maj i år. Facebook, Twitter och Google fanns bland bolagen som lovade att följa koden och prioritera sanningsenligt innehåll.

EU uppger att bolagens åtgärder inför valet ökade transparensen och minskade förekomsten av falsk politisk reklam. Samtidigt kritiseras jättarna för att inte ha gjort tillräckligt och låtit desinformationen få fäste.

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården