Hem

EU-svepet: Silly season i Tyskland • Storm i Spanien • Mette dissas i Danmark

Många valplakat i Danmark – men ingen av Mette Frederiksen. Uppe till höger syns Alberto Núñez Feijóo och nere till vänster en karneval där Sahra Wagenknecht omnämns.

I Danmark göms den tidigare så populära statsministern Mette Frederiksen undan i EU-valskampanjen. I Tyskland händer det grejer på vänsterkanten och i Spanien stormar det i stället på högersidan.

Vad är det här?

I Omnis EU-valssvep hittar du aktuella nyheter, snackisar och tips på fördjupning om den europeiska valrörelsen. Det publiceras en gång per dag fram till söndagen den 9 juni.

Oliver Ruhnert till höger. (Annette Riedl / AP)

Wagenknecht värvar fotbollsprofil

Fotbollsprofilen Oliver Ruhnert går med i det tyska vänsterpartiet Sahra Wagenknecht-alliansen, som grundades i januari och ser ut att ta flera platser i EU-parlamentet. Ruhnert har haft höga tjänster för Bundesligaklubben Union Berlin sedan 2018.

– Vi har fått in ett toppnamn. Han vet hur man blir uppflyttad till Bundesliga, hävdar sig där och tar sig an de stora, till synes övermäktiga motståndarna, säger Wagenknecht.

Alberto Núñez Feijóo. (Manu Fernandez / AP)

Oväntat utspel skapar storm i Spanien

Folkpartistiska PP, som ingår i konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet, har hamnat i blåsväder i Spanien. Detta efter att partiordförande Alberto Núñez Feijóo talat oväntat varmt om Giorgia Meloni, Italiens premiärminister tillika affischnamn i nationalkonservativa partigruppen ECR. Spanska El País beskriver utspelet som en ”gåva” till Spaniens socialdemokrater – och källor i PP beskriver det som ett bakslag.

Mette Frederiksen träffar potentiella väljare i torsdags. (Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Frederiksen dissas på affischerna

Danska Socialdemokraterna lyfter fram flera av sina toppolitiker på EU-valsaffischerna, men statsminister Mette Frederiksen är inte med på en enda, skriver danska Altinget. Tidningens politiska kommentator Erik Holstein beskriver det som ”konstigt”, men kopplar det till hennes dalande popularitet. Partiet hänvisar till tradition, men den förklaringen dömer Holstein ut.

Bild från veckans debatt. Ursula von der Leyen syns längst till vänster i bild – men precis som i politiken blickar hon högerut. (Geert Vanden Wijngaert / AP)

”Alla talar om von der Leyens högerflört”

Efter den andra EU-valsdebatten mellan de möjliga EU-kommissionsordförandena ”talar alla” om att Ursula von der Leyen lämnade dörren vidöppen för ett samarbete med högerpopulisterna i parlamentet. Det skriver Euractiv i sitt dagliga nyhetsbrev ”The Brief”. I debatten slingrade hon sig när hon pressades att svara på om hon accepterar ytterhögerns hbtqi-politik.

Marine Le Pen. (Michel Euler / AP)

Aborträttskämpar välkomnar Le Pen

När Marine Le Pen, partiledare för det franska extremhögerpartiet Nationell Samling, kommer till Lille på fredag möts hon av aborträttskämpar, skriver Politico. Aktivisterna uppmanar människor att rösta nej till en kraftig högersväng i EU-parlamentet.

– I vanliga fall vågar ingen säga ifrån, säger arrangören Alice Coffin.

Mer om valet

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen