Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Europadomstolen prövar FRA-lagen efter överklagan

I juli ska Europadomstolens högsta instans avgöra om FRA-lagen strider mot Europakonventionen, rapporterar SVT Nyheter.

Domstolen kommer att pröva om lagen ger tillräckligt med skydd för den personliga integriteten samt på vilket sätt informationen får delas med andra länder.

– När staten får så vittgående befogenheter måste det finnas tydliga ramar, säger Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa som stått för överklagan.

Domen väntas meddelas senare i år och kan bli vägledande för alla länder som undertecknat Europakonventionen.

Toppnyheter

Trumps USA Primärvalen 2020
Barack Obama. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Obama varnar kandidater: ”Var inte för radikala”

USA:s förre president Barack Obama har ännu inte officiellt uttryckt sitt stöd till någon av de många demokratiska kandidater som vill ställa upp i nästa års presidentval – och varnar nu dem för att vara för vänsterradikala, skriver BBC. Alltför mycket vänsterpolitik riskerar nämligen att stöta bort väljare, menar han.

– De flesta amerikaner vill inte riva ner systemet, säger Obama.

I stället uppmanar ex-presidenten de demokratiska kandidaterna att vara uppmärksamma på vad väljarna faktiskt tänker om frågor som sjukvård och migration.

Igår 21:33
Michael Bloomberg. Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs mörka siffror: Demokrater ogillar honom

De underliggande siffrorna visar att miljardären Michael Bloomberg har en lång väg till Vita huset, skriver politiksajten 538 Politics. När man räknar bort namnigenkänning är Bloomberg den minst omtyckta kandidaten av alla i det stora demokratiska startfältet.

Demokrater har i en lång rad undersökningar fått svara på om de ser Bloomberg på ett positivt eller negativt sätt. I vanliga fall gillar demokratiska väljare sina egna politiker, skriver 538, men Bloomberg hamnar på minussidan i flera delstater. Totalt i hela landet får han siffran +11, vilket betyder att det är bara något fler som gillar honom än som ogillar honom.

Bara en kandidat har haft sämre siffror i 538:s mätningar sedan 1980: Donald Trump. Den amerikanska presidenten gick från –42 till +28 bland republikaner under en fyramånadersperiod inför valet.

Igår 18:31
Michael Bloomberg. Det demokratiska startfältet under en debatt tidigare i höst. TT
undefined

Högt spel av Bloomberg – siktar på Supertisdagen

När Demokraternas lista över kandidater i primärvalet i delstaten New Hampshire presenterades i går kväll fanns miljardären Michael Bloomberg inte med, skriver flera medier.

Det var en förväntad strategi, skriver The Hill. Bloomberg förväntas stå över primärvalen i Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina för att i stället fokusera på ”Supertisdagen” den 3 mars, då mer än ett dussin delstater ska välja sin kandidat. Nättidningen skriver att det är ett högt spel av Bloomberg.

Bloomberg väntas trängas med favoriten Joe Biden och Pete Buttigieg i den politiska mittenfåran av startfältet.

Igår 05:37
Läs mer om Trumps USA
Demonstranter och polis i Bolivia. TT
Maktkampen i Bolivia

FN: Krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll

De våldsamma Protesterna i Bolivia fortsätter och nu varnar FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet för att situationen kan störa den demokratiska processen efter att president Evo Morales avgått, skriver Reuters.

– Jag oroas för att krisen i Bolivia kan eskalera bortom kontroll om myndigheterna inte lyckas hantera den med respekt för de mänskliga rättigheterna, säger hon i ett uttalande.

På fredagen dog minst åtta kokabönder och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman.

Igår 23:29
Människor sörjer en av demonstranterna som dog i protesterna i fed Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstalet stiger i Bolivia – 100 skadade i protester

Minst åtta kokabönder dog och över 100 personer skadades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia på fredagen, skriver Reuters. De som dog var anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales, själv en före detta kokabonde. Morales fördömer händelsen och kallar det för en ”massaker”.

Majoriteten av personerna ska ha dödats när säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot demonstranterna. Sammanlagt har minst 19 personer dött i protester sedan valet i Bolivia för en knapp månad sedan.

Igår 16:03
Personer sörjer personerna som dött. Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem personer har dött i våldsamheter: ”Diktatur”

Minst fem anhängare till den avsatte presidenten Evo Morales har dött i det eskalerande våldet i Bolivia, skriver AP. Personerna försökte passera en militärpostering utanför Cochabamba när polis öppnade eld.

Dödsfallen har mött starka reaktioner. ”Inbördeskrig, nu!” ropade arga demonstranter vid platsen. Evo Morales själv kallar händelsen för en ”massaker” och beskriver den nya övergångsregeringen som en diktatur.

”Nu dödar de våra bröder”, skriver Morales på Twitter.

Krisen tog fart sedan Morales anklagats för valfusk i valet den 20 oktober. Han har senare avgått och tagit sin tillflykt till Mexiko.

Igår 06:00
Läs mer om Maktkampen i Bolivia
Kulturminister Amanda Lind (MP) och Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou TT
Fallet Gui Minhai

Expert: Är inte så beroende av Kina som det verkar

Den hårda kinesiska retoriken mot Sverige i Gui Minhai-frågan är ett svaghetstecken för den kinesiska regimen, säger Jerker Hellström, Kinaexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Att Kina måste ta till så hårda ord visar att landets retorik inte fungerar, säger Hellström som också tycker att Kinas makt ibland överdrivs.

– Det finns ett narrativ att vi är så beroende av Kina. Det är vår största handelspartner i Asien, men Kina kommer först på åttonde plats för vår export, säger han.

Igår 17:43
Angela Gui. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dottern tackar för stödet: ”Enade Sverige stod upp”

Den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui tackar kulturminister Amanda Lind (MP) och Svenska Pen för stödet efter att man ignorerat Kinas varningar och delat ut Tucholskypriset som planerat. På Twitter skriver hon att ”det enade Sverige” i går stod upp för alla svenskars yttrandefrihet.

”Vi får inte glömma att varje försök att inskränka den drabbar oss alla. Gui Minhais verklighet i dag kan vara morgondagens för någon annan.”

Gui Minhai tilldelades priset i sin frånvaro, vilket enligt den kinesiska ambassaden skapar ”allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten” mellan länderna.

Igår 13:12
Kulturminister Amanda Lind (MP) när hon i går delade ut Svenska PEN:s Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Pinsamt av Kina – får inte backa en millimeter

Opinion Kinas hot mot Sverige efter att kulturminister Amanda Lind i går delade ut Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai dominerar landets största ledarsidor i dag. Pinsamt av Kina, tycker Aftonbladets Jonna Sima, som menar att den svenska markeringen var direkt nödvändig.

”Sverige och EU får inte backa en millimeter när den auktoritära stormakten spänner musklerna”, skriver hon.

Hon får medhåll av DN:s ledarsida. Kina säger att prisutdelningen sårar det kinesiska folkets känslor. Men, skriver tidningen, om Kina verkligen brydde sig om folkets känslor kunde fria och rättvisa val vara en bra start.

Hotet är oacceptabelt, tycker DI:s Tobias Wikström. Samtidigt är Kina ett bättre land i dag än för några decennier sedan, och Sverige borde jobba för att underlätta kontakterna mellan länderna, både kring kulturella frågor och handelspolitik.

”Tiotusentals svenskar är anställda i företag som ägs av kinesiska intressen”, skriver Wikström.

Igår 07:22
Läs mer om Fallet Gui Minhai